full screen background image

Invenţie românească premiată în China

casa_extensibila     S-a inventat casa extensibilă, care poate fi montată în doar 60 de minute! Ideea îi aparţine unui profesor din Iaşi, care a obţinut medalia de aur la Salonul de Inventică din China. Locuinţa cu pereţi extensibili poate avea o suprafaţă de până la 100 de metri pătraţi, are toate facilităţile şi nici nu e scumpă. Casa a fost gândită pentru a fi folosită în cazuri de maximă urgenţă, cum ar fi inundaţiile sau cutremurele.

Casa extensibilă e creaţia profesorului ieşean Alexandru Stănilă, de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi”. Ideea a fost medaliată cu aur la Salonul de Inventică din China. Locuinţa evantai, cum mai e denumită, are o lungime de şase metri şi o lăţime de 2.5 m, dar pereţii se desfac, astfel încât poate avea trei suprafeţe: 46, 54 şi 99 mp. E prevazută cu baie, bucătarie, living şi, în funcţie de cerinţe, are două sau chiar patru dormitoare.

Alexandru Stanila, profesor UTI: “Acest model de construcţie ar fi ideal să fie implementat în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă pentru sinistraţi deoarece poate fi exploatată imediat din momentul în care a fost pusă pe poziţie. Şi poate adăposti o familie suficient de numeroasă”.

O astfel de locuinţă ar costa puţin peste 13 mii de euro şi poate fi transportată uşor atât la munte, cât şi la mare. Profesorul ieşean a mai fost medaliat şi în anii trecuţi la Salonul de Inventică din China pentru casa anti-cutremur, dar şi pentru casa pe structură de lemn care poate fi montată în maximum 24 de ore.

comments

comments




Leave a Reply

avatar