full screen background image

Pentru abandonul unui câine adoptat, amendă de până la 10.000 de lei

cainii-vagabonzi     Gestionarea câinilor comunitari continuă să stârnească divergenţe între Primăria suceveană şi medicii veterinari, pe de o parte, şi reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, pe de alta.

Reprezentantul Direcţiei Sanitar Veterinare, Constantin Gaşpar, spune că instituţia a fost foarte înţelegătoare până acum, având în vedere că nici condiţiile din adăposturi “nu sunt cele legale”.

Gaşpar: “Până acum ne-am încurcat pentru că nu exista acest refugiu, numit eutanasiere. Deci, înţelegeam şi noi, Consiliul Local, şi mai închideam ochii. Când a apărut această lege, cei 60-70% dintre cetăţenii care nu vor câini pe stradă vin şi-mi spun: “Domnule inspector, există o lege, aplicaţi-o.” Trebuie să fim atenţi, ca aceia care adoptă câini să poată adopta un număr limitat, să vină cu acte prin care pot dovedi că dispun de mijloacele materiale pentru întreţinerea animalelor, cu respectarea condiţiilor de bunăstare. Dacă pierde câinele, se consideră abandon, şi amenda e de la 3.000 la 10.000 de lei.”

Reprezentantul Federaţiei pentru Protecţia Animalelor, Claudiu Dumitriu, susţine că actuala situaţie este “rezultatul incapacităţii” administraţiei locale de a gestiona problema.

Dumitriu: “DSV-urile locale au făcut tot felul de detrogări pe care nimeni nu le-a înţeles. Noi, ca federaţie, avem foarte multe plângeri penale împotriva unor oameni care au aplicat legea după bunul plac. Suceava este, din punct de vedere legal, în aer. N-are un adăpost autorizat, care să respecte normele minime. În acest moment, nu are cum să gestioneze problema câinilor fără stăpân, cu atât mai mult să o externalizeze cuiva. DSV Suceava, dacă şi-ar fi făcut datoria, ar fi trebuit să închidă de mult adăpostul. Primăria trebuie să asigure toate costurile de funcţionare în această perioadă.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar