full screen background image

România este pregătită să intre în Schengen

schengen     Problema romilor şi aderarea României la spaţiul Schengen au fost două dintre subiectele abordate joi, la Paris, de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, la întâlnirile cu liderul grupului socialist din Adunarea Naţională a Franţei, Bruno le Roux, şi cu prim-secretarul Partidului Socialist, Harlem Desir

“În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte privind consolidarea dialogului politic la nivel inter-parlamentar, a parteneriatului strategic dintre cele două ţări, dar şi chestiuni legate de problematica romilor din Franţa şi aderarea României la spaţiul Schengen. Liderii socialişti francezi au reiterat necesitatea abordării unei poziţii echilibrate în ceea ce priveşte situaţia romilor din Franţa şi a aderării României la spaţiul Schengen, pronunţându-se în favoarea separării celor două tematici”, informează Camera Deputaţilor, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Valeriu Zgonea, aflat într-o vizită oficială la Paris, a declarat că acest mod de abordare al colegilor din Partidul Socialist demonstrează o cunoaştere profundă a realităţii româneşti şi a situaţiei etniei rome din România.

În ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, socialiştii francezi au susţinut că acest proces trebuie realizat în doi paşi, România fiind pregătită să adere cu frontierele aeriene şi maritime.

“Fără îndoială, România este pregătită din punct de vedere tehnic să intre în Schengen. Majoritatea statelor europene s-au pronunţat în favoarea acceptării ţării noastre. Scopul nostru este să reuşim să convingem şi celelalte ţări care au anumite reţineri că România este un partener serios, care şi-a îndeplinit angajamentele pe plan european şi care este capabilă să aibă grijă de frontiera estică a Uniunii Europene”, a spus Zgonea.

Potrivit comunicatului, în acest context, cele două părţi au convenit ca în perioada următoare un grup de parlamentari francezi să vină în România şi să poarte o serie de dezbateri cu parlamentarii români pe marginea unor subiecte de actualitate care ţin atât de agenda bilaterală, cât şi de cea europeană: integrarea în societate a minorităţilor naţionale, accesarea fondurilor structurale sau perspectivele Uniunii Europene în contextul viitoarelor alegeri europarlamentare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar