full screen background image

Ponta: Luni în USL continuă discuţiile pe descentralizare

regiunea_bucovina     Primul-ministru Victor Ponta a declarat că discuţiile privind descentralizarea vor continua luni în USL şi că ar urma să se stabilească dacă poliţia rutieră trece la autorităţile locale.

“Au fost nişte discuţii (n.r. discuţiile de miercuri cu şefii de consilii judeţene) foarte bune pe care le continuăm în USL probabil chiar luni. Şi eu susţin în continuare un lucru pe care l-a susţinut şi USL anul trecut şi cu care cred că suntem toţi de acord, că sunt multe servicii publice care nu au ce căuta la Bucureşti, la Guvernul central, ci trebuie să fie gestionate cât mai aproape de cetăţean. Vorbim de Direcţia agricolă, de Direcţia de sănătate, de diverse alte lucruri. Ce a rămas în dezbatere şi trebuie să stabilim luni, nu este nicio supărare acest lucru, este dacă poliţia de circulaţie trece la autorităţile locale (…), cu excepţia desigur a poliţiei naţionale care se ocupă de autostrăzi şi drumuri naţionale. Vorbesc de circulaţia obişnuită şi paza şi ordinea, adică cei care se ocupă pe stradă de liniştea în fiecare comună sau în fiecare oraş”, a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului.

Şeful Executivului a precizat că în legătură cu acest subiect sunt două concepţii fundamentale care nu se împacă.

“Este concepţia Ministerului de Interne. Orice ministru, care a fost ministru de Interne, ţine cu faptul că să-şi ţină el poliţia de circulaţie şi ordine publică. Autorităţile locale, repet, au câştigat această bătălie în toată Europa, şi anume sunt la ei. Care va fi decizia? O stabilim luni. Nu se supără nimeni, nu este nicio problemă. Nu vă supăraţi nici pe domnul Stroe că face ce au făcut toţi miniştrii de Interne. Nu vrea să dea nimic. Logic că nu vrea. (…) Eu cred că sistemul aplicat în toată Europa este un sistem mai eficient, dar rămâne să discutăm lucrul acesta”, a subliniat el.

Întrebat dacă pe acest subiect a avut vreo discuţie cu Crin Antonescu, premierul a menţionat: “Luni trebuie să discutăm de toate, tot ceea ce intră în descentralizare”.

Premierul a spus că este posibil ca acest proces să se încheie până la 1 ianuarie 2014, în contextul construirii bugetului pe anul următor.

“Ideea este următoarea: dacă trecem Direcţiile agricole, de exemplu, la judeţe, atunci eu nu mai pun banii pentru Direcţiile agricole la Ministerul Agriculturii, ci îi pun direct la autorităţile locale. Dacă trecem Direcţiile sanitare la autorităţile locale, eu nu îi pun la Ministerul Sănătăţii, îi pun la locale. Am luat o decizie care se aplică de anul acesta, şi anume Ministerul Educaţiei nu se mai ocupe de vopsit şcoli şi garduri şi de centrala termică din şcoală. Se ocupă primăriile. Ministerul Educaţiei se ocupă de profesori, de programa şcolară şi atât. Deci asta este o descentralizare pe care eu o susţin cu toată inima, pe care a susţinut-o USL şi pe care, sigur, la punerea în practică, la punerea în aplicare trebuie să vedem fiecare implicaţie”, a arătat şeful Guvernului.

Victor Ponta a spus că săptămâna viitoare este posibilă o decizie în acest sens.

“În aşa fel încât, când venim cu bugetul, bugetul îl finalizăm pe 15 octombrie, discutăm cu reprezentanţii FMI, Comisia Europeană la misiunea pe care o au la sfârşitul lunii octombrie şi la 1 noiembrie, 3 noiembrie vreau să fie pe masa Parlamentului bugetul, pentru ca toată luna noiembrie să aibă timp Parlamentul să dezbată şi să aprobe bugetul ca să-l avem până la 1 decembrie în aşa fel încât instituţiile să se pregătească de la 1 ianuarie 2014 deja pentru aplicarea noului buget”, a mai precizat acesta.

Premierul a adăugat că trecerea instituţiilor se va face cu bugetul alocat acestora.

“Ce se trece ca instituţie trece şi cu banii, normal, că doar nu o să trecem fără bani cum a făcut Guvernul Boc, când a dat spitalele şi nu a dat banii. Nu. Ceea ce trece de la centru la teritoriu, la autorităţi locale, trece cu tot cu buget pentru că nu facem asta ca să mai reducem nu ştiu ce cheltuieli, o facem pentru o mai bună administrare şi pentru faptul că realmente această supercentralizare, toată lumea vine la Bucureşti să-şi rezolve o problemă de la Botoşani, de la Satu Mare, de la Timişoara, este o gândire greşită”, a susţinut primul-ministru.

comments

comments




Leave a Reply

avatar