full screen background image

Festivităţi prilejuite de “Ziua Educaţiei”, în învăţământul preşcolar sucevan

profesor     Pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic, în anul 1994, UNESCO a inaugurat Ziua mondială a educatorilor.

Sărbătorită  în peste 200 de ţări, ziua de 5 octombrie este consacrată  personalului didactic, tuturor celor ce fac educaţia – educatori, învăţători, profesori, denumirea ei fiind World Teachers’ Day, în limba engleză sau Journée Mondiale des Enseignants, în limba franceză.

Inspectorul  general al ISJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr:

“Oare mai putem să ne întrebăm, în secolul al XXI-lea, ce este educaţia, fără a cădea în derizoriu sau fără a repeta ceea ce au afirmat déjà mari personalităţi ai ştiinţelor, filosofiei, culturii, de-a lungul timpului ?

Dar dacă ar fi să afirmăm ceva, o facem cu cuvintele lui Socrate „educaţia este îmblânzirea unei flăcări” şi cu vorbele lui Platon care era convins că „educația este arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele” sau cu cele ale lui Kant, care aprecia că educația contribuie la valorificarea naturii umane în folosul societății: „este plăcut să ne gândim că natura omenească va fi mai bine dezvoltată prin educație și că se poate ajunge a i se da o formă care să-i convie cu deosebire. Aceasta ne descoperă perspectiva fericirii viitoare a neamului omenesc”.

De asemenea, când gândim la educaţie, gândim ca la „mişcarea din întuneric spre lumină”, precum Allan Bloom sau ca la „cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea”, precum Nelson Mandela şi recunoaştem, alături de John Dewey, că „educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi”.

Ca urmare a invocării motivelor de mai sus și pentru a celebra, în adevăratul înțeles al cuvântului, educația, educatorii și dăruirea cu care s-au dedicat și se dedică formării copiilor, ne raliem și noi, slujitorii învățământului preșcolar, tuturor celor care fac din această zi un eveniment important.

Pentru cadrele didactice din învățământul preșcolar, ziua de 5 octombrie 2013, va fi Ziua Educaţiei – Ziua punţii dintre generaţii.

Cu acest prilej, vor fi organizate, pe zone, de către cadre didactice competente, mai multe tipuri de activități și festivități, prezentări frumoase despre învățământul preșcolar, despre rezultate obținute în ultima perioadă de către dascăli și de către instituțiile preșcolare, vor avea loc întâlniri cu partenerii educaționali, oficialități și iubitori ai ideii de educație.

Un loc important se va aloca întâlnirilor de suflet între generații, între cadrele didactice și predecesoarele lor, mulțumirilor și recompenselor sau altor semne de recunoaștere și apreciere a muncii depuse în slujba copilului.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar