full screen background image

Întâlnire de lucru la depozitul ecologic de la Pojorâta

nechifor mare     Marţi, 1 septembrie, Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a luat parte la o întâlnire de lucru în comuna Pojorâta, la care au participat administrația publică locală, Comisarul Şef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache şi Şeful Serviciu pentru Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Iluţă Cocriş, constructorul, proiectantul și consultantul tehnic responsabili de execuția contractului “Construcția și punerea în funcțiune a depozitului ecologic de la Pojorâta din județul Suceava, inclusiv proiectarea și execuția stației de tratare a levigatului”.

Acest contract este parte integrantă din Proiectul “Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Suceava”, proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial “Mediu” – Axa prioritară 2 “Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”, Domeniul Major de Intervenţie 1 “Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor” conform contractului de finanțare nr. 131825 din 11 aprilie 2011, în valoare totală de 218.045.617 de lei, semnat între Consiliul Județean Suceava, în calitate de titular al proiectului și BILFINGER Baugesellschaft mbH Viena – Austria S.C. Concret Construct AG S.R.L. Gura Humorului, în calitate de antreprenor.

Contractul privind “Construcția și punerea în funcțiune a depozitului ecologic de la Pojorâta din județul Suceava, inclusiv proiectarea și execuția stației de tratare a levigatului” cuprinde construcţia unei celule pentru depozitarea deşeurilor, având o suprafaţă de 4,40 ha şi o capacitate de 390.000 de tone, construcţia staţiei de tratare a levigatului, a sistemului de evacuare a apelor tratate, a platformei publice de colectare, a unui sistem de colectare a gazelor de depozit, a unui sistem de cântărire, construcţia unui sistem de alimentare cu energie electrică şi apă a depozitului, un sistem de stingere a incendiilor, construcţia sistemului de monitorizare a mediului precum şi a unui sistem de drumuri interioare şi de acces.
Tot în cadrul proiectului de investiţii este prevăzută împrejmuirea platformei ecologice şi utilarea cu echipamente şi utilaje  necesare funcţionării depozitului.

În cadrul Gărzii de Mediu nu s-a primit nici o sesizare până în prezent din partea cetăţenilor cu privire la evoluţia construcţiei platformei ecologice de la Pojorâta.
Precizăm că la data de 29 iulie 2009, în etapa de avizare a acestui obiectiv de investiţii, s-au organizat dezbateri publice pe tema “Raportul studiilor de evaluare a impactului asupra mediului”, în cadrul procedurii de obţinere a acordului de mediu pentru proiectul “Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Suceava”, la care au participat circa 400 de cetăţeni.

La finalizarea construcţiei platformei ecologice de la Pojorâta, vom putea vorbi de un sistem complex, tehnologic, monitorizat pentru o perioadă de 10 ani.

O altă componentă a proiectulului “Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Suceava” o reprezintă închiderea depozitelor de deșeuri municipale necorespunzătoare de la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Siret. Conform legislaţiei de mediu și Tratatului de aderare la Uniunea Europeană depozitele de la Suceava, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc  au sistat depozitarea deșeurilor în perioada 2008-2011, ele fiind considerate adevărate bombe ecologice deoarece sunt situate pe cursuri de ape.

Aceste proiecte de investiţii au primit avizul de mediu, în anul 2010, din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bacău.

Prin proiect se execută lucrările de închidere a şapte depozite de deşeuri neconforme (Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret).

Totodată, aceste lucrări fac obiectul unui contract de achiziții publice care a fost licitat și este în curs de atribuire, fiind contestat la Curtea de Apel Suceava.
Ultimul termen a avut loc pe data de 01.10.2013, iar pronunțarea a fost amânată pentru data de 04.10.2013. Menționăm că anunțul de participare s-a publicat în data de 05.05.2012, deschiderea având loc în august 2012.

Consiliul Judeţean Suceava, Garda de Mediu Suceava şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava vor desfăşura campanii de informare în rândul sucevenilor cu privire la selectarea corectă a deşeurilor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar