full screen background image

Ponta: Va fi o rectificare de buget în octombrie

ponta     Premierul Victor Ponta a declarat că va exista o rectificare de buget în luna octombrie, însă de tipul “luăm bani de la unii şi dăm la alţii”, Guvernul neavând niciun “rezervor secret” de fonduri.

Premierul a menţionat că va fi o rectificare luna viitoare, dar unii vor pierde, ca să câştige alţii.

“O să avem rectificare în octombrie, dar rectificare înseamnă că luăm bani de la unii şi dăm la alţii. Nu înseamnă că avem, că sunt nişte bani cu care nu avem ce face, ci înseamnă că îi luăm de unde nu sunt absolut necesari şi îi ducem unde arde. Săptămâna trecută, 25 de milioane de lei am dat în judeţul Galaţi pentru inundaţii şi cred că am făcut bine. Am luat banii dintr-un loc şi i-am pus în altă parte. La fel pentru situaţii speciale. Categoric, toate salariile, toate pensile, lucrurile esenţiale le avem acoperite şi le plătim fără probleme, dar la rectificare luăm dintr-o parte şi punem în alta. Cineva pierde ca să câştige altcineva”, a spus Ponta.

El a fost întrebat de jurnalişti dacă primarii pot spera că vor primi bani la rectificarea bugetară din luna octombrie.

“Nu a existat nici înainte, nu există nici azi vreun rezervor secret al Guvernului. Banii sunt cei care sunt colectaţi prin taxele şi impozitele pe care nu le-am mărit. Am rămas cu cota unică de 16 la sută. Am redus, fie că e vorba de TVA la pâine, pe care aş vrea să-l extindem, fie că e vorba de proiectul principal pentru anul viitor şi anume o reducere a impozitării muncii. De unde reducem, e foarte greu să spunem că sunt mult mai mulţi bani. Important e cum se folosesc”, a declarat premierul.

Victor Ponta a spus că cea mai importantă realizare din punct de vedere al resurselor suplimentare din acest an ale Guvernului este faptul că a triplat banii atraşi din fondurile structurale şi că a deblocat toate programele operaţionale.

“Acest lucru înseamnă că se depun în continuare proiecte, se finanţează. (…) Plăţile în agricultură le facem şi anul acesta în avans. Acolo e resursa suplimentară. În rest, din creşterea economică se simte mai mult sau mai puţin un supliment de resurse. Ce le spun tuturor este că banii pe care îi avem, mult mai mulţi vin din fonduri europene, mai puţin din taxe şi impozite, pentru că nu o să avem, cu 16 la sută cotă unică, şcolile şi spitalele din Germania, unde se plătesc 45 la sută taxe sau din Finlanda şi Suedia, unde se plătesc 50 la sută taxe. Nu poţi să ai şi taxe mici, şi venituri mari ca cei care au taxe mari. E o decizie ce alegem. Şi am ales ca, pentru dezvoltare economică, să avem în continuare o fiscalitate redusă”, a adăugat Ponta.

comments

comments




Leave a Reply

avatar