full screen background image

Simulare a unei intervenţii în cazul unui cutremur, în Fălticeni

nada florilor     Astăzi, începând cu ora 11.00, se desfăşoară, în municipiul Fălticeni, în organizarea ISUJ Suceava, un exerciţiu cu forţe în teren cu tema:

“Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a municipiului Fălticeni împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea, evacuarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un cutremur în municipiul Fălticeni. Punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie.”

Exerciţiul are două scopuri principale:

– perfecţionarea actului de comandă şi dezvoltarea abilităţilor organizatorice şi de conducere a persoanelor din cadrul CJSU pentru gestionarea situaţiei în cazul producerii unui cutremur puternic;

– perfecţionarea deprinderilor şi antrenarea participanţilor în executarea misiunilor de salvare-evacuare, acordarea asistenţe medicale de urgenţă şi transportul la unităţile medicale a victimelor unui cutremur respectând procedurile şi operaţiunile specifice şi acţionând în mod unitar.

Situaţiile tactice propuse în exerciţiu vor fi rezolvate într-un interval de timp comprimat, astfel încât comandanţii şi persoanele care au competenţe şi atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă să poată observa fluxul firesc al intrării în dispozitiv a forţelor şi mijloacelor specializate, algoritmul acţiunilor pe timpul unei intervenţii complexe, nivelul de pregătire a personalului serviciilor profesioniste şi voluntare, precum şi performanţele tehnicii noi din dotarea ISUJ.
Scenariul exerciţiului a fost conceput pe 5 situaţii tactice, fiecare desfăşurându-se în altă locaţie din municipiul Fălticeni astfel:

– Situaţia tactică nr.1: Din cauza cutremurului, elemente de construcţie se prăbuşesc şi surprind personalul angajat şi clienţii din magazinul Nada Florilor.  Sunt identificate 6 victime surprinse de dărâmături la parterul magazinului pe latura de SE.

– Situaţia tactică nr.2:  În căderea lor, elementele de construcţie secţionează conducte de gaz metan, iar acumulările produc o explozie urmată de incendiu la centrala termică a magazinului Nada Florilor, cu extindere la etajele superioare. Etajele superioare sunt inundate de fum. În urma exploziei şi incendiului rezultă o victimă (cod roşu) cu arsuri pe corp.

– Situaţia tactică nr.3: În centrul municipiului Fălticeni, echipe de lucru ale unui operator economic privat, executa lucrări de săpare cu un buldoexcavator, declanşând explozia unui proiectil de aviaţie rămas neexplodat din cel de al doilea război mondial. În urma exploziei 1 persoană a fost încarcerată în buldoexcavator şi alţi 2 muncitori au rămas blocaţi sub dărâmăturile provocate de cutremur şi amplificate de explozie. Substanţele toxice de luptă din proiectil au fost eliberate în atmosferă creând pericolul intoxicării populaţiei din zonă.

– Situaţia tactică nr.4: Un grup de 3-4 indivizi s-au organizat şi, prin spargerea geamurilor de la parterul magazinului „Nada Florilor”, au intrat în acesta provocând distrugeri de bunuri. Se sustrag bunuri de valoare.

– Situaţia tactică nr.5:  Din cauza neatenţiei şi a panicii, 4 persoane aflate într-o barcă pe lacul Şomuz II au căzut în apă, 2 au reuşit să se prindă de parâma bărcii însă 2 persoane au dispărut în apele lacului.

La acest exerciţiu participă membrii CJSU, forţe şi mijloace ale ISU Suceava şi ISU
Botoşani, 1 elicopter de la Unitatea Specială de Aviaţie de la Iaşi aparţinând de Inspectoratul General al Aviaţiei al MAI, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, cadre medicale de la UPU Suceava şi CPU Fălticeni cadre militare de la UM Vânători de munte de la Roşu –Vatra Dornei, personal specializat şi tehnică de la IPJ şi IJJ Suceava, echipe specializate ale E ON Distribuţie şi E ON Gaz, Poliţia Locală, precum şi membrii Comitetului local pentru Situaţii de Urgenţă Fălticeni şi ai Serviciului Privat de la magazinul Nada Florilor.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă roagă populaţia să nu intre în panică în momentul declanşării sirenei de avertizare, precum şi la auzul sirenelor autospecialelor de intervenţie.

comments

comments




Leave a Reply

avatar