full screen background image

Moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, la Suceava

moaste_sfantul_gheorghe     La Biserica “Sf. Cuvioasă Parascheva”, din cartierul sucevean Obcine, au fost aduse Moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, “Purtătorul de biruinţă”.

Sfintele Moaşte vor fi aşezate în biserică până pe data de 7 octombrie.

În această perioadă, biserica va fi deschisă între orele 8.30-20.30.

Azi, la ora 19.30, va fi citit acatistul Sf. Mare Mucenic Gheorghe şi se vor pomeni toate pomelnicele de peste zi.

Aceste Sfinte Moaşte au mai fost în pelerinaj în municipiul Suceava de şase ori. Ele sunt aduse din Arhiepiscopia Iaşilor, Parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlău, unde se află de peste 250 ani.

Sfintele Moaşte au fost dăruite în 1748 de către Patriarhul Alexandriei, Matei Psaltul, lui Andrei Ruset, Vel-Logofăt. Matei Psaltul fusese stareţ la Mănăstirea Zlătari din Bucuresti, iar Andrei Ruset din Deleni, era capuchehaie al Moldovei la Constantinopol, în vremea lui Constantin Mavrocordat. Andrei Ruset l-a ajutat pe Matei să dobândească scaunul Patriarhal, iar aceasta, în semn de recunoştinţă, i-a dăruit Sfintele Moaşte.

Până a rămâne la Federeni, Moaştele au fost păstrate de familia şi moştenitorii lui Andrei Ruset. Una din nepoatele lui Andrei Ruset, Măriuţa Milu, s-a căsătorit cu un boier, Iordache Krupenski, şi au construit o frumoasă biserică în Feredeni, pe la anul 1870. Familia Krupenski a hotărât, apoi, să aşeze Sfintele Moaşte în Sfântul Altar, unde sunt şi astăzi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar