full screen background image

Iniţiativă legislativă a deputatului Ardeleanu – BURSA INVESTITORULUI

ardeleanu     Prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, deputat PDL de Suceava, împreună cu colegii deputați Raluca Turcan și Gheorghe Ialomiţianu, a depus miercuri, 25 septembrie, la Camera Deputaților, inițiativa legislativă – “BURSA INVESTITORULUI”.

Inițiativa legislativă propune un set de măsuri care pot conduce la compatibilizarea sistemului educaţional cu piaţa muncii.

“Având în vedere că piața muncii cere tot mai multă calificare şi performanță iar cei ieșiți de pe băncile școlii nu le oferă, incompatibilitatea între sistemul de învăţământ şi piaţa muncii va crea o situație de-a dreptul dramatică pentru tinerii României. Se pare că avem un cerc vicios care, dacă nu este rupt, condamnă absolvenții la sărăcie și România, la stagnare economică sau chiar regres.
Guvernul trebuie să înțeleagă că facilitățile acordate mediului privat, studenților nu reprezintă favoruri ci o investiție în economie. Educaţia compatibilă cu piaţa muncii înseamnă dezvoltare economică prin locuri de muncă bine plătite.
Inițiativa legislativă pe care mi-am pus semnătura oferă urmatoarele soluții în vederea rezolvării unor problemele care vizează corelarea între sistemul de educație românesc și piața muncii:
1. Asigurarea de burse pentru elevii și studenții din învățământul profesional sau universitar de către întreprinzători privați. Aceste burse devin cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.
Pentru aceasta este nevoie de o simplă modificare a Codului fiscal.
Practic, un angajator poate alege să finanțeze studiile unor elevi care urmează școala profesională, pentru specializarea lor într-un domeniu în care are nevoie de oameni calificați.
2. Stimularea angajatorilor care aleg finanţarea unor studii sau cercetări în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. Aceste cheltuieli intră la facilităţile oferite prin codul fiscal la profitul reinvestit.
Aceasta este o măsură care ajută și statul foarte mult, pe lângă faptul că răspunde nevoilor reale ale pieței muncii. Statul scapă treptat de plata unui ajutor de șomaj și câștigă un angajat, plătitor de taxe și impozite.
3. Beneficiarii burselor pot fi obligaţi de agenţii economici, prin contractul semnat la începutul bursei, să lucreze maxim trei ani pentru angajator.
Proiectul de lege “BURSA INVESTITORULUI” raspunde astfel și uneia dintre solicitările venite din partea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ în Apelul pentru salvarea învățământului românesc și care se referă la  identificarea unor soluții pentru ca elevul absolvent să fie competitiv pe piața muncii.”, a specificat Ardeleanu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar