full screen background image

Ministerul Educaţiei Naţionale lansează un nou program

remus pricopie     Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, vor participa miercuri, la lansarea oficială în România a programului “Burse şi cooperare interinstituţională în domeniul învăţământului superior”, care are ca scop sprijinirea studenţilor şi a personalului din universităţile româneşti pentru a realiza mobilităţi transnaţionale în Norvegia, Liechtenstein şi Islanda.

În cadrul programului vor fi finanţate şi mobilităţile în România ale studenţilor şi ale personalului din instituţiile de învăţământ superior din cele trei ţări, dar şi proiecte de cooperare între universităţile din România şi statele donatoare în vederea întăririi relaţiilor de cooperare academică dintre ţări.

“Principalii beneficiari instituţionali ai vizitelor pregătitoare, proiectelor de mobilitate pentru studenţi şi personal din universităţi, respectiv proiectelor de cooperare interinstituţională sunt universităţile din România care dispun de o Cartă Erasmus aprobată de Comisia Europeană, având ca parteneri instituţii similare sau organizaţii de stagiu din statele donatoare. În proiectele de cooperare interinstituţională se mai pot asocia ca parteneri universităţi, institute de cercetare, companii şi ONG-uri, atât din statele membre, cât şi din celelalte ţări beneficiare ale Mecanismului SEE”, se arată într-un comunicat de presă al MEN remis marţi AGERPRES.

Programul ‘Burse şi cooperare interinstituţională în domeniul învăţământului superior’ se află la a doua rundă de implementare în România. Prima rundă s-a derulat pe parcursul anului universitar 2009-2010 şi în primul semestru al anului academic 2010-2011, cu o valoare totală de 1.100.000 euro. Pentru cea de-a doua rundă a programului au fost alocate 4.444.444 euro, din care 4.000.000 euro provin din partea ţărilor donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), restul fiind cofinanţare din partea statului român.

La eveniment vor mai participa coordonatorul departamentului Fonduri SEE şi Norvegiene din Ambasada Norvegiei la Bucureşti, doamna Hilde Berit Eide, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), doamna Monica Calotă şi directorul general în Ministerul Fondurilor Europene, doamna Cătălina Meliţă. De asemenea, vor fi prezenţi coordonatorii Birourilor de programe Comunitare din 21 de universităţi, reprezentanţi ai unor ONG-uri şi reprezentanţi ai MEN.

Programul este parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014 (SEE). Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) este desemnată operator de program.

comments

comments




Leave a Reply

avatar