full screen background image

Burse de studii pentru studenţi români, în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein

university-hat-diploma     Aproximativ 300 de studenţi români vor beneficia de burse de studii în universităţile din Norvegia, Islanda sau Liechtenstein prin intermediul programului “Burse şi cooperare interinstituţională în domeniul învăţământului superior” a cărui valoare este de peste 4,4 milioane de euro, program ce a fost lansat miercuri la Ministerul Educaţiei.

Scopul programului, aflat la cea de-a doua rundă de implementare în România şi finanţat de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein – parte a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014 (SEE), program pentru care Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) este desemnată Operator de Program – este de a sprijini studenţii din orice ciclu de studiu şi personalul din universităţile româneşti pentru realizarea de mobilităţi transnaţionale în ţările menţionate, potrivit Agerpres. De asemenea, se vor finanţa proiecte de cooperare între universităţile din România şi statele donatoare, pentru întărirea relaţiilor de cooperare academică între ţări.

“Oricare universitate acreditată din România este invitată să încheie acorduri pentru a-şi putea derula programul. În acest moment sunt 47 de acorduri încheiate prin vechiul program. Pot să aplic doar în programul de mobilităţi instituţionale, eu, ca student (nu ca profesor). Studenţii nu sunt condiţionaţi, dar profesorii au o legătură instituţională, pentru că ei trebuie să funcţioneze în universitate. În acest moment, prin acest program, un student care va învăţa într-o universitate din ţările menţionate va primi 1.250 de euro pe lună, absolut suficient, plus 500 de euro necesari transportului. Acestea sunt sume forfetare, nu trebuie justificate cu o serie întreagă de documente, ci numai prin rezultatele obţinute de student”, a precizat Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.

De asemenea, el a precizat că până la 10% din bugetul acestui program este pus la dispoziţie pentru îmbunătăţirea condiţiilor populaţiei rome printr-un set de măsuri de discriminare pozitivă. Astfel, în procesul de selecţie pentru obţinerea unei burse, studenţii candidaţi de etnie romă vor obţine 20 de procente în plus la punctajul de evaluare. Criteriile de selecţie a studenţilor care vor să studieze în ţările menţionate vizează rezultatele academice, o scrisoare de motivare care să fie susţinută prin interviul care va avea loc, cunoaşterea limbii engleze.

comments

comments




Leave a Reply

avatar