full screen background image

Românii, mai săraci cu 28% decât la începutul crizei

buzunare goale     Modul în care criza financiară a afectat avuţia gospodăriilor din România arată o “evoluţie sumbră” în intervalul 2007-2012, potrivit raportului “Allianz Global Wealth Report”.

Potrivit raportului citat de Agerpres, gospodăriile din România rămân afectate de criza financiară.

Scăderile abrupte din anii 2008 și 2009 nu au fost încă recuperate decât în mică parte după 2010. În consecință, România consemnează la nivelul anului 2012 active financiare nete cu aproape 28%, sub vârful înregistrat în anul 2007, înaintea crizei.

Singura țară din regiune care a înregistrat un declin mai accentuat este Slovenia, însă vorbim despre un alt ordin de mărime al acestui indicator.

România se plasează pe locul 42 în clasamentul global al averilor financiare acumulate, cu active financiare medii nete per capita de 2.330 euro, la finalul anului 2012.

Evoluția activelor în România a fost firavă anul trecut, cu o creștere a activelor financiare brute de numai 0,5%.

“În vreme ce datoriile private practic au stagnat (plus 0,2% în anul 2012), activele financiare nete au crescut cu 0,6%, lăsând încă România la coada clasamentului ce surprinde dinamica regiunii: doar Slovenia și Turcia au înregistrat performanțe la fel de slabe anul trecut. O analiză pe termen mai lung arată modul în care criza financiară a afectat avuția gospodăriilor din România: deși creșterea medie pe termen lung a activelor financiare nete (între 2001 și 2012) este una dintre cele mai rapide din regiune (plus 18,2% p.a.), evoluția de după anul 2007 este sumbră”, arată raportul.

Din anul 2000, România a urcat trei locuri în clasamentul mondial. Pe primul loc în acest clasament se mențin, de ani buni, Elveția, urmată la o diferență substanțială de SUA și Japonia.

“Allianz Global Wealth Report” împarte deținătorii de active în trei clase globale din perspectiva avuției.

‘Clasa de mijloc’ globală, care îi include pe cei ce dețin active nete cu o valoare cuprinsă între 4.900 euro și 29.200 euro, clasa celor cu un nivel scăzut al avuției, care îi include pe deținătorii de active a căror valoare netă se situează sub pragul de 4.900 de euro, în timp ce termenul de ‘clasa bogată’ îi include pe cei cu active financiare nete de peste 29.200 euro.

comments

comments




Leave a Reply

avatar