full screen background image

Convocarea preoţilor militari din Ministerul Afacerilor Interne, la Suceava

preoti     În perioada 16-18 septembrie, la Suceava, s-a desfăşurat a IX-a Convocare a preoţilor militari din structura Ministerului Afacerilor de Interne (M.A.I.).

Întâlnirea a avut loc în contextul sfinţirii Bisericii militare „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş“, în data de 17 septembrie.

Temele convocării, la care au participat 18 slujitori ai sfintelor altare din toată ţara, au fost susţinute la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava. Evenimentul a fost prezidat de Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, care răspunde de activitatea preoţilor militari. La întâlnire au fost invitaţi domnul Florin Sinescu, prefectul Sucevei, şi colonelul dr. Dan Hoffman, inspectorul şef al pompierilor suceveni.

În cuvintele de învăţătură, atât Înaltpreasfinţitul Pimen, cât şi Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, au subliniat jertfelnicia pompierilor militari în lupta cu flăcările şi în salvarea de vieţi omeneşti. Au fost pomeniţi şi ceilalţi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, care, alături de pompieri, zi de zi sunt „faţă în faţă cu moartea”, în nobila slujbă de a veghea la respectarea legii şi ordinii publice pentru semenii lor.

Tocmai de aceea, înaltele feţe bisericeşti au subliniat importanţa deosebită pe care o au preoţii militari în lucrările duhovniceşti cu cadrele Ministerului Afacerilor Interne şi familiile acestora, amintindu-se versul imnului de stat al României „Preoţi cu cruce-n frunte căci oastea e creştină”.

Problemele şi soluţiile pe care le-au găsit în pastoraţia de zi cu zi au fost amintite de preotul vicar Constantin Niculae, şeful Secţiei Asistenţă Religioasă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi detaliate apoi de fiecare preot militar în parte.

Tot în cadrul convocării, a fost prezentată cartea „20 de ani în Siberia“, de către prof.univ.dr. Mihai Iacobescu, şi a fost expusă tema „Constantin cel Mare şi Sfânta Împărăteasă Elena, în pictura bizantină din bisericile bucovinene“, de către diaconul prof.dr. Vasile M. Demciuc, şeful Catedrei de Istorie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

Programul a continuat cu un pelerinaj la sfintele mănăstiri din Bucovina.

Preoţii militari s-au închinat la mormântul Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, de la Mănăstirea Putna, după care au continuat cu Mănăstirile Suceviţa şi Moldoviţa.

Pelerinajul s-a încheiat la Biserica Militară cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul”, situată în incinta Detaşamentului de pompieri Câmpulung Moldovenesc.

comments

comments




Leave a Reply

avatar