full screen background image

Amenzi de peste 1,3 milioane de lei pentru comercianţii de pâine, în 2 săptămâni

produse panificatie     Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de peste 1,3 milioane de lei comercianţilor de pâine, în urma unui control desfăşurat între 26 august şi 6 septembrie, în care au fost depisate diverse nereguli, de la pâine expirată la sfoară în interiorul produsului.

În cadrul acestui control, au fost verificaţi 947 operatori economici, dintre care 714 nu respectau prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor- comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a pâinii şi produselor de panificaţie.

În total, au fost verificate peste 70 tone de pâine şi produse de panificaţie dintre care 28,6 tone nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Astfel, aproximativ 900 de kilograme de pâine şi produse de panificaţie au fost retrase de la comercializare, iar 24 de tone din aceste produse, în valoare de 59.000 de lei, au fost oprite temporar de la comercializare până la intrarea în legalitate.

Inspectorii ANPC au aplicat totodată 788 sancţiuni contravenţionale, din care 409 amenzi în valoare de 1.329.400 de lei şi 379 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre neregulile constatate, s-au numărat contaminarea pâinii cu Bacillus mesentericus, în Bucureşti, condens în interiorul ambalajului şi produse vechi, la Cluj, prezenţa unui corp străin (sfoară) în pâine, provenind de la banda care transporta aluatul de la divizor la modelator, la Galaţi, neîncadrarea în cantitatea netă declarată, în Mehedinţi, Neamţ, Mureş, prezenţa unor ingrediente/ produse expirate, la Cluj, Călăraşi, Harghita şi Maramureş, ambalaje degradate, absenţa unor informaţii privind produsele.

comments

comments




Leave a Reply

avatar