full screen background image

Guvernul vrea să reducă plafonul pentru veniturile microîntreprinderilor

guvern ponta     Guvernul intenţionează să reducă limita veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 65.000 de euro la 220.000 de lei (circa 50.000 de euro), nivel peste care firmele vor putea intra în regim de plată a impozitului pe profit, potrivit unui proiect de lege.

Proiectul de lege mai prevede şi o modificare a condiţiilor de încadrare în categoria microîntreprinderilor, astfel că vor intra în acest regim şi firmele care înregistrează cel mult 20% dn venituri din activităţi de consultanţă şi management.

În prezent, Codul Fiscal stipulează că nu pot fi încadrate în categoria microîntreprinderilor firmele care obţin venituri din consultanţă sau mangement.

“Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 220.000 lei sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20 % inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută în prezentul articol, luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv”, se arată în proiectul de lege.

De asemenea, Executivul intenţionează să elimine din sfera veniturilor impozabile ale microîntreprinderilor şi veniturile din subvenţii. Documentul reiterează că impozitul pe venitul microîntreprinderilor este de 3%.

În prima parte a acestui an, minstrul pentru IMM şi mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat în repetate rânduri că a cerut Ministerului Finanţelor reducerea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor de la 3% la 1,5%, mai ales că de la începutul acestui an regimul a devenit obligatoriu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar