full screen background image

APM Suceava, apel pentru protejarea stratului de ozon

APM     Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava a făcut, ieri, un apel pentru protejarea şi reducerea  degradării stratului de ozon.

APM promovează, astfel, tema Zilei internaţionale pentru protecţia stratului de ozon din acest an, marcată sub sloganul „O atmosferă sănătoasă – acesta este viitorul pe care îl dorim!”.

“APM Suceava adresează un apel tuturor factorilor de decizie, politicienilor, specialiştilor, cadrelor didactice, studenţilor, elevilor, jurnaliştilor, cât şi întregii populaţii să-şi concentreze eforturile şi să colaboreze pentru ca, împreună, să asigure aplicarea măsurilor de prevenire şi stopare a degradării stratului de ozon, în scopul asigurării sănătăţii generaţiilor prezente şi viitoare”, a subliniat şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Vasile Oşean.

Ziua internaţională a stratului de ozon este aniversată pe 16 septembrie, zi în care a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon.

Documentul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1989,  circa 175 de state şi Uniunea Europeană fiind membre semnatare.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că degradarea stratului de ozon este cauzată de cloro-fluoro-carburi, produse folosite ca refrigerenţi în instalaţii de răcire şi constituenţi în spray-urile cu aerosoli.

Eliberate în atmosferă, aceste substanţe se descompun, iar clorul rezultat reacţionează cu moleculele de ozon, distrugându-le.

Stratul de ozon este localizat în stratosferă  la altitudinea de  20-30 km şi constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete, “raze” periculoase pentru organismele vii.

În cantităţi mari, acestea provoacă îmbătrânire prematură, arsuri ale pieii, cancer de piele, cataractă, boli infecţioase, slăbirea sistemului imunitar. De asemenea, razele ultraviolete acţionează asupra structurii ADN, ducând la modificări în ecosistemele acvatice şi terestre, cu implicaţii majore în echilibrul trofic.

Gaura de ozon de deasupra Antarcticii continuă să se extindă, dar se speră la o închidere a ei până în 2030-2070, astfel încât să ajungă din nou la nivelul anilor ’80.

comments

comments




Leave a Reply

avatar