full screen background image

MAE salută decizia Parlamentului European în domeniul vizelor

pasaport     Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea poziției Parlamentul European pe marginea proiectului de amendare a Regulamentului 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie, în sesiunea plenară a legislativului european din 12 septembrie 2013. Rezoluţia Parlamentului European prezintă relevanţă în relaţia cu statele terţe care menţin obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români.

„Votul Parlamentului European transmite un semnal important privind sprijinul pentru consolidarea politicii UE în domeniul vizelor, bazată pe respectarea principiilor solidarității între statele membre şi a tratamentului egal față de toți cetățenii Uniunii. Adoptarea acestui proiect legislativ consacră noi mecanisme, inclusiv mecanismul de reciprocitate, care vor asigura o politică de vize mai eficientă şi mai credibilă a UE, de natură să asigure o mai bună promovare a intereselor tuturor cetățenilor europeni. Totodată, rezoluţia Parlamentului European confirmă justeţea unuia dintre principiile constant invocate de România, şi anume cel al reciprocităţii”, transmite MAE într-un comunicat de presă.

România a ridicat, unilateral, obligativitatea vizelor pentru SUA şi Canada la 11 iulie 2002, respectiv la 1 ianuarie 2002. În condițiile în care cetăţenii din marea majoritate a Statelor Membre UE beneficiază de accesul  în SUA şi Canada fără vize, iar cetăţenii americani şi canadieni pot călători liber în toate Statele Membre ale Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Externe consideră că este firească acordarea unui tratament echivalent, egal, cetățenilor din toate statele Uniunii, cu atât mai mult cu cât UE şi membrii săi sunt un partener important, indispensabil chiar al celor două state nord-americane.

„România s-a angajat, cu seriozitate, într-un efort amplu şi extrem de complex în vederea îndeplinirii tuturor condiţiilor necesare prevăzute de legislaţia americană. Acestea sunt îndeplinite într-o foarte mare măsură, principalul obstacol pe linia accederii, cât mai rapide, în programul Visa Waiver reprezentând-o diminuarea ratei de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii români pentru a atinge pragul maxim de 3% stabilit de legislaţia americană. Pe acest palier, s-a remarcat, în ultima perioadă, o evoluţie pozitivă. Astfel, cuantumul ratei de refuz pentru anul fiscal 2011-2012 a fost de 17%, ceea ce reprezintă, practic, cea mai importantă scădere din ultimii ani (22,4% în 2011, 24,8% în 2010)”, se mai arată în comunicat.

La momentul actual, la nivelul Congresului SUA, au fost prezentate mai multe iniţiative legislative care vizează reforma VWP, adoptarea acestora putând conduce la o eventuală ridicare a pragului ratei de refuz la 10%.

Coroborat cu tendinţa descendentă a ratei de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii români înregistrată în ultimii 3 ani, această modificare a legislaţiei americane ar putea genera un orizont de aşteptare optimist cu privire la perspectivele includerii României în VWP.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să abordeze acest subiect în dialogul direct cu partenerii săi  în cadrul formatelor dedicate de discuţie, cum este, de exemplu, cel oferit de Grupul de lucru România-SUA pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar