full screen background image

Livia Stanciu, reinvestită în funcţia de preşedinte al ICCJ

iccj     Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul privind reînvestirea Liviei Stanciu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe o perioadă de 3 ani, informează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, şeful statului a semnat numirea ca vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a Cristinei Tarcea, pe o perioadă de 3 ani.

Preşedintele a semnat vineri şi decretul pentru reînvestirea Laviniei Curelea ca preşedinte al Secţiei I civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de asemenea pe o perioadă de 3 ani.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a propus, luni, preşedintelui României, reînvestirea Liviei Stanciu la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce aceasta a fost intervievată de Secţia pentru judecători a CSM. CSM preciza, într-un comunicat, că hotărârea de înaintare a propunerii către şeful statului a fost luată cu majoritate de voturi.

Consiliul mai arată că, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, numirea în funcţia de preşedinte al ICCJ se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, dintre judecătorii instanţei supreme care au funcţionat la ICCJ cel puţin doi ani.

Livia Stanciu a fost singurul candidat pentru această funcţie.

Marţi, Secţia pentru judecători a CSM a decis înaintarea către preşedintele României a propunerii de numire a Cristinei Tarcea ca vicepreşedinte al instanţei supreme, în timp ce contracandidatele acesteia – actuala ocupantă a funcţiei, Aida Popa, şi Nela Petrişor – au fost respinse.

“În urma interviului organizat astăzi, 10 septembrie, Secţia pentru judecători a CSM a hotărât, cu unanimitate de voturi, înaintarea Preşedintelui României a propunerilor de numire a doamnei judecător Iulia Cristina Tarcea (proiectul managerial) în funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a doamnei judecător Lavinia Curelea (proiectul managerial) în funcţia de preşedinte al Secţiei I civile în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Judecătoarele Aida Popa, actualul vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi Nela Petrişor nu au obţinut numărul de voturi necesare pentru a fi propuse pentru a doua funcţie de vicepreşedinte a instanţei supreme.

“Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea candidaturilor doamnei judecător dr. Rodica Aida Popa şi a doamnei judecător dr. Nela Petrişor pentru funcţia de vicepreşedinte al ICCJ”, se arată în comunicat.

În condiţiile în care instanţa supremă trebuie să aibă doi vicepreşedinţi, demersurile pentru ocuparea uneia dintre aceste funcţii vor fi reluate.

Cristina Iulia Tarcea, judecător în cadrul Secţiei a II-a Civilă, a fost, în perioada 1985-1990, avocat în Baroul Ialomiţa şi Baroul Bucureşti, iar în 1990 şi-a început cariera de judecător, la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. Ulterior, a fost magistrat la Tribunalul Bucureşti, în perioada 2002-2004, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, iar în 2002-2003, agent guvernamental CEDO. Din 2004, Tarcea este judecător la ICCJ.

Lavinia Curelea, care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la şefia Secţiei I Civilă, şi-a propus pentru perioada 2013-2016 menţinerea unei rate ridicate de soluţionare a dosarelor vechi , îmbunătăţirea standardelor de calitate a hotărârilor şi monitorizarea jurisprudenţei, în scopul asigurării caracterului unitar al acesteia.

“Îmi propun ca obiectiv principal transformarea managementului activităţii de pregătire a dosarelor şi transferarea acestuia în responsabilitatea judecătorilor cauzelor”, a menţionat Lavinia Curelea, în proiectul de management.

Lavinia Curelea şi-a început cariera de judecător în 1989 la Judecătoria Suceava. Ulterior, a fost magistrat la Tribunalul Suceava, Curtea de Apel Suceava, iar din 1999 la Curtea de Apel Bucureşti. Din 2001, a fost inspector general judecătoresc, în cadrul serviciului de Inspecţie Generală şi Audit Intern din cadrul Ministerului Justiţiei, iar din 2004, magistrat la instanţa supremă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar