full screen background image

Contractul privind Roşia Montană, desecretizat parţial

ponta     Victor Ponta a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, despre contractul privind Roșia Montană, că acesta va fi desecretizat parțial, iar eventualele litigii vor fi soluționate internațional.

”Cât despre consecințele financiare, în total, România are de pierdut între 480-500 milioane euro”, a declarat premierul.

Ponta: “Referitor la proiectul de lege trimis Parlamentului: licenţa de exploatare emisă în 1999 de Guvernul României are gradul de secretizare “CONFIDENŢIAL”. Consider, şi-mi asum asta, că anumite aspecte de interes public pot să le fac publice.

Conform art 4, durata licenţei e de 20 de ani. Titularul plăteşte statului o redevenţă de 2%, renegociat la 6%. Conform art 18, litigiile rezultate vor fi soluţionate de Centrul internaţional de arbitraj din Viena.

E foarte clar că proiectul nu se va realiza.

Am la dispoziţie înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete care ţin de mediu, infrastructură făcute între 1997 şi 2012. Acestea sunt estimate la 550 mil euro.

În măsura în care proiectul nu se face, ecologizarea ne va costa 150 mil euro.

Vom încerca să ne apărăm în faţa instanţelor internaţionale pentru a nu plăti aceste despăgubiri, dar există un potenţial pericol.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar