full screen background image

Reşedinţa Franţei de la Bucureşti, deschisă publicului, pe 21 septembrie

steag franta     Reşedinţa Franţei de la Bucureşti îşi va deschide pentru prima oară porţile pentru publicul larg, sâmbătă, 21 septembrie, în cadrul unui eveniment ce marchează împlinirea a 120 de ani de la inaugurarea sa, precum şi Zilele Europene ale Patrimoniului.

De asemenea, tot pentru prima oară, va putea fi vizitat biroul în care ambasadorul Franţei îşi desfăşoară activitatea, informează misiunea diplomatică, într-un comunicat remis  AGERPRES.

“Ghidul unora dintre aceste vizite captivante va fi însuşi Excelenţa Sa domnul Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti, care le va prezenta oaspeţilor săi poveştile inedite ale Reşedinţei de la balul de inaugurare, la care au participat în calitate de invitaţi de onoare prinţul moştenitor Ferdinand şi prinţesa Maria, până la recenta vizită a Premierului francez, domnul Jean-Marc Ayrault”, detaliază sursa citată.

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere detalii din arhitectura Reşedinţei, dar şi celebre opere de artă precum “Car cu boi” de Nicolae Grigorescu.

“Aş fi încântat să împart cu voi afecţiunea pe care o am pentru Reşedinţa Franţei, unde am bucuria să locuiesc de un an şi jumătate. Istoria Reşedinţei este foarte bogată în evenimente speciale şi sunt convins că această vizită va fi de neuitat pentru toţi cei care vor lua parte la această manifestare unică”, a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti.

Vizitatorii care vor dori să facă poze îşi pot înscrie cea mai reuşită fotografie la un concurs organizat pe pagina de Facebook a Ambasadei (https://www.facebook.com/France.Romania).

Actuala reşedinţă a fost construită în 1889, adică la nouă ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Franţa şi România, pentru a servi drept cancelarie şi locuinţă privată.

La balul organizat de către ministrul de Coutouly, cu ocazia inaugurării Legaţiei Franţei în România, prinţul moştenitor Ferdinand şi prinţesa Maria au participat în calitate de invitaţi de onoare. Închiriată iniţial cu 12.000 franci-aur pe an, ea a fost cumpărată în 1919 cu 400.000 franci-aur de către Guvernul francez.

Devenită prea mică în cursul anilor, ea a fost rezervată doar pentru şeful misiunii în l938. La această dată, a fost achiziţionat, pentru a găzdui cancelaria, un hotel particular învecinat care aparţinuse lui Ion Marghiloman, prefect şi om politic român, tatăl primului-ministru Alexandru Marghiloman.

În acele timpuri, strada purta numele lui Lascăr Catargiu, însă ulterior, strada a fost redenumită cu numele bisericii care se găsea alături, Biserica Amzei, construită la începutul secolului al XIX-lea.

comments

comments




Leave a Reply

avatar