full screen background image

Vreme cu temperaturi normale pentru această perioadă, în următoarele 2 săptămâni

vreme_frumoasa_43747900     Regimul termic prognozat de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni va fi unul normal pentru această perioadă a anului, cu nopţi relativ reci, dar şi cu temperaturi diurne plăcute, până la medii de 26 grade Celsius.

Conform estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabile pentru intervalul 9-22 septembrie 2013, pe parcursul următoarelor zile, în special la jumătatea acestei săptămâni, dar şi spre începutul săptămânii viitoare, vor fi posibile ploi mai frecvente, însoţite de descărcări electrice în majoritatea zonelor ţării.

În zona Banatului, în primele zile, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori în jurul celor normale pentru prima jumătate a lunii septembrie, şi se vor situa chiar peste cele obişnuite în zilele de 11 şi 12 septembrie, când valoarea medie va fi de 24-25 de grade. Aceeaşi abatere pozitivă faţă de temperaturile climatologic normale se aşteaptă şi la valorile minime, care se vor situa în jurul unei medii de 13-14 grade. După răcirea vremii, anticipată pentru data de 13 septembrie, se remarcă o uşoară creştere a temperaturilor maxime până la medii de 22-23 de grade. Nopţile şi dimineţile se menţin relativ răcoroase în intervalul 14-18 septembrie, cu 9-11 grade Celsius, în medie, apoi posibil valori mai ridicate. Ploi mai frecvente, însoţite de descărcări electrice vor fi în intervalele 11-13 septembrie, respectiv 16-18 septembrie.

Pentru regiunea Crişanei, temperaturile diurne vor fi în jurul celor normale pentru prima jumătate a lunii septembrie, în medie de 22 de grade şi se vor situa chiar peste cele obişnuite în zilele de 9 şi 11 septembrie, când valoarea medie va fi de 24-26 de grade. După răcirea vremii anticipată pentru data de 13 septembrie, se remarcă din nou o uşoară creştere a temperaturilor maxime până la medii de 21-22 de grade, reprezentând un regim apropiat de cel normal. După data de 14 septembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă, nopţile şi dimineţile vor fi relativ răcoroase, cu valori în medie de 9-11 grade. Ploi mai frecvente, posibil însoţite de descărcări electrice vor fi în intervalele 11-13 septembrie, când se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate, respectiv 16-18 septembrie. Pentru celelalte zile sunt prognozate ploi puţine şi în general slabe.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, la începutul intervalului, regimul termic din timpul zilei va fi caracterizat de valori în jurul celor normale pentru prima jumătate a lunii septembrie, în medie de 21 de grade Celsius, apoi vor creşte spre 23 de grade. Valorile minime vor fi în creştere, astfel că se vor situa în jurul unei medii de 11 grade. După răcirea vremii anticipată pentru zilele de 13-14 septembrie, se remarcă o uşoară creştere a temperaturilor maxime până la medii de 20 de grade, ceea ce înseamnă un regim apropiat de cel normal. Nopţile şi dimineţile se vor menţine relativ răcoroase după data de 14 septembrie, cu o medie de 8-9 grade. Ploi pe spaţii mai extinse, posibil însoţite de fenomene electrice se vor semnala în perioada 11-13 septembrie, când vor fi în general moderate cantitativ, dar şi între 16 şi 18 septembrie.

În zona Maramureşului, în zilele începutului de săptămână regimul termic diurn va fi caracterizat de valori în jurul celor normale pentru prima jumătate a lunii septembrie, în medie de 21-23 de grade. Aceeaşi abatere pozitivă faţă de temperaturile climatologic normale se aşteaptă şi la valorile minime, care se vor situa în jurul unei medii de 10-12 grade. După răcirea vremii anticipată pentru 13-14 septembrie, se remarcă o uşoară creştere a temperaturilor maxime până la medii de 19-20 de grade, reprezentând un regim apropiat de cel normal. Nopţile şi dimineţile se menţin relativ răcoroase, în special pe perioada 14-18 septembrie, cu medii de 8-9 grade. Ploile vor ocupa suprafeţe mai extinse în intervalele 11-13 septembrie, când se vor cumula şi cantităţi de apă mai însemnate, respectiv în perioada 16-18 septembrie. Pentru celelalte zile ale intervalului se aşteaptă ploi slabe, cu caracter izolat.

În Moldova, în primele zile ale intervalului, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori normale şi chiar peste obişnuitul perioadei, în medie de 22-23 de grade. Aceeaşi abatere pozitivă faţă de mediile multianuale se aşteaptă şi la valorile minime, care se vor situa în jurul unei medii de 12-13 grade. După răcirea vremii anticipată pentru 13-14 septembrie, se remarcă o uşoară creştere a temperaturilor maxime până la medii de 20-22 de grade, reprezentând un regim apropiat de cel normal, doar în nord fiind ceva mai răcoare. Nopţile şi dimineţile vor fi relativ răcoroase în perioada 14-16 septembrie, cu medii de 10-11 grade, apoi temperaturile vor fi în creştere uşoară. Ploile vor ocupa suprafeţe mai extinse în zilele de 12 şi 13 septembrie, când vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate, precum şi în 17 şi 18 septembrie. Pentru celelalte zile ale intervalului se aşteaptă ploi slabe, cu caracter izolat.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, temperaturile maxime vor fi în creştere treptată în prima parte a săptămânii, de la medii de 23 de grade la 25-26 de grade, urmând a caracteriza o vreme caldă pentru această perioadă din an, în special în partea continentală a regiunii. Ulterior, regimul termic va marca o scădere, care va determina înregistrarea unor valori în jurul mediilor multianuale, respectiv 22-23 de grade. Minimele nocturne se vor situa în primele zile în jurul a 15-16 grade, urmând să scadă după data de 14 septembrie. Probabilitatea de averse şi fenomene electrice va creşte în jurul datelor de 12-13 septembrie, respectiv 17 septembrie, pentru celelalte zile ale intervalului condiţiile de ploaie fiind foarte reduse.

În zona Munteniei, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori în creştere în primele zile, când mediile de 26-27 de grade vor caracteriza o vreme caldă pentru această perioadă din an. Din data de 13 septembrie, temperaturile vor marca o scădere, apropiindu-se de mediile multianuale, respectiv 22-24 de grade. Aceeaşi distribuţie raportată la valorile climatologic normale se constată şi în cazul minimelor nocturne, care se vor situa în primele zile, în medie, între 13 şi 15 grade, urmând să scadă după data de 14 septembrie. Averse cu caracter local şi descărcări electrice vor fi în jurul datelor de 12-13, respectiv 17 septembrie, pentru celelalte zile ale intervalului probabilitatea de ploaie fiind redusă.

În Oltenia, în primele zile ale săptămânii, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă din an, cu 26 de grade, în medie. Scăderea de temperatură prognozată pentru data de 13 septembrie va aduce regimul termic în jurul valorilor climatologic normale, respectiv 22-24 de grade. Minimele nocturne se vor situa în primele zile, în medie, între 13 şi 15 grade, urmând să scadă după data de 14 septembrie. Precipitaţii frecvente, moderate cantitativ, se vor semnala între 11 şi 13 septembrie, apoi în jurul datei de 17 septembrie. În restul intervalului sunt de aşteptat doar ploi slabe, izolate.

La munte, valorile termice, atât cele maxime, cât şi cele minime vor fi în creştere în primele zile ale intervalului, astfel că se vor înregistra, în medie, 14-16 grade ziua şi 6-8 grade noaptea. Data de 13 septembrie va aduce o scădere a temperaturilor, care se vor menţine relativ constante şi normale climatologic, până la sfârşitul perioadei: ziua, în medie, 11-13 grade, iar noaptea 4-6 grade. În intervalul 11-13 septembrie sunt de aşteptat ploi frecvente şi chiar mai însemnate cantitativ, în timp ce pentru celelalte zile se anticipează ploi slabe, pe areale restrânse.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 9 – 22 septembrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

comments

comments




Leave a Reply

avatar