full screen background image

Prezenţă scăzută la alegerile pentru Camera Agricolă

Vasile Schipor, directia agricola     Scrutinul pentru alegerea celor 25 de membri ai Colegiul Judeţean al Camerei Agricole a Judeţului Suceava a decurs fără incidente.

În cele 10 circumscripţii electorale au fost constituite 113 secţii de votare, la urne fiind aşteptaţi 111.765 de electori, persoane aflate în evidenţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA).

“Scrutinul decurge în mod normal, fără probleme deosebite. Chiar nu avem nicio localitate din care să se semnaleze incidente”, a declarat ieri, cu puţin înainte de închidere urnelor, Vasile Schipor, directorul Direcţiei Judeţene Agricole Suceava.

În schimb, prezenţa alegătorilor în secţiile de votare a lăsat mult de dorit. Şeful DAJ aprecia că votanţii îşi vor fi exprimat opţiunile în proporţie de 15% din totalul celor cuprinşi pe listele electorale.

Schipor este de părere că aspiranţii la un loc în Colegiul Judeţean al Camerei Agricole ar fi trebuit se implice mai mult în mobilizarea celor cu drept de vot.

“Ne-am aşteptat ca implicarea candidaţilor să fie mult mai mare. Aceasta pentru că este vorba despre o structură care se înfiinţează eminamente la solicitarea lor şi beneficiind de tot sprijinul din partea noastră. De aceea, am fi vrut ca să facă o mai bună mobilizare în teritoriu, astfel încât să-şi susţină cauza”, a precizat Schipor, adăugând că esenţială ar fi trebuit să fie şi puterea de convingerea a candidaţilor.

Responsabilul DAJ spune că fermierii care “derulează” subvenţii prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură ar trebui ca să aibă cei mai buni specialişti pe lângă centrele zonele ale acestei instituţii – după care, de altfel, au fost stabilite şi colegiile locale ale Camerei Agricole. Mai ales că, respectivele colegii, în calitate de legislativ, vor alege membrii serviciilor operaţionale locale, care constituie executivul camerelor agricole.

Vasile Schipor reaminteşte că noile structuri, o dată intrate în funcţiune, au atribuţii de sprijinire a fermierilor pe linia întocmirii proiectelor pentru atragerea de fonduri de la Uniunea Europeană şi de acordare de consultanţă în implementarea şi buna derularea a acestora. De asemenea, pe lângă camerele agricole pot fi înfiinţate societăţi comerciale în scopul aprovizionării cu seminţe, material săditor, erbicide, pesticide dar şi servicii de însămânţări artificiale, servicii veterinare  etc.

Totodată, camerele agricole au atribuţii pe linia formării profesionale, multe dintre proiectelor cu finanţare europeană fiind condiţionate de pregătirea de specialitate a solicitanţilor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar