full screen background image

Descoperire impresionantă în Vâlcea: cel mai mare tezaur monetar de pe teritoriul României

Tezaur     Un localnic din comuna Goleşti, judeţul Vâlcea, a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane, de la începutul secolului al XV-lea, şi a înştiinţat autorităţile competente, a anunţat ministrul Culturii, Daniel Barbu.
“Ieri, în Goleşti, Vâlcea, un cetăţean a descoperit un tezaur de peste 50 kilograme de monede otomane de la începutul secolului al XV-lea şi a anunţat imediat autorităţile culturale şi suntem în proces de recuperare a acestui tezaur”, a anunţat Daniel Barbu, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.
Vestea a dat naştere la o serie de glume din partea premierului Victor Ponta şi a miniştrilor. “Felicitări, tot merg în vizită oficială la Ankara, sper să nu-mi fie cerute înapoi”, a spus Ponta. În schimb, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus că poate este vorba de “taxe neplătite”.
Potrivit unui comunicat remis, miercuri, de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), acesta este cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit şi recuperat de pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică.
Potrivit MNIR, este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.
Tezaurul a fost descoperit întâmplător duminică, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kilograme. Persoana care a făcut descoperirea a anunţat luni dimineaţă Muzeul Naţional de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.

 

 

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar