full screen background image

Primarul Nichita vrea ca Iaşiul să fie capitală şi pentru Bucovina

regiunea_bucovina     Iaşi versus Bucovina naşte tot mai multe controverse pe tema regionalizării. După ce premierul Victor Ponta a declarat zilele trecute că susţine Bucovina, primarul Gheorghe Nichita a ieşit ieri cu primele reacţii.

Preşedintele PSD Iaşi a declarat că susţine şi el Bucovina, însă pentru alt obiectiv. „Am văzut conferinţa de presă şi cred că avem opinii diferite. El a spus că respectă Bucovina, microregiunea, şi că o susţine cu alte proiecte pe care le are cu Ucraina. Sunt total de acord. Şi eu susţin Bucovina. În proiectul nostru Iaşi-Capitală Culturală Europeană trebuie să ţinem seama de Bucovina, de specificul ei, să facem parteneriate. Trebuie să o punem în evidenţă dacă vrem să devenim Capitală Europeană şi să avem şanse să câştigăm. Nu a spus nimic că Iaşul nu e capitală regională“, a declarat Nichita, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Edilul a fost în schimb destul de categoric în privinţa formării viitoarelor regiuni. Primarul Iaşului susţine ideea unei regiuni compacte, de dimensiuni mai mari, care să înglobeze şi zona Sucevei. În plus, Nichita mai spune că puterea economică a Iaşului şi capacitatea administrativă trebuie să primeze în cadrul acestui proces.

„Regionalizarea nu trebuie făcută pentru a satisface orgolii de partid, de grup sau locale, ci pentru dezvoltarea sistemică şi eficientă a tuturor zonelor României. Am simţit că, dacă ai capacitate administrativă puternică, un număr de populaţie suficient de mare, un grad în care să garantezi la bănci să faci împrumuturi, poţi să abordezi proiecte mari. Sunt de acord că specificul local face parte din viaţa noastră. Noi trebuie să fim atenţi să păstrăm acest specific şi să-l punem în evidenţă. Ceea ce nu s-a înţeles este că nu vrem o nivelare prin regionalizare, ci o diversitate“, este de părere Nichita.

comments

comments




Leave a Reply

avatar