full screen background image

Proiect de creştere a accesului romilor la serviciile publice de sănătate

sukar 1     Asociaţia Sukar Rromano a lansat, azi, la Palatul Administrativ din Suceava, proiectul “Sănătatea prin prevenire şi informare”, finanţat de către Agenţia Naţională pentru Romi, în contextul Anului European al Cetăţeniei.

Asociaţia Sukar Rromano este o organizaţie nonguvernamentală care are ca misiune promovarea dialogului social, participarea şi implicarea comunităţilor de romi în structurile de luare a deciziilor privind politicile de incluziune a cetăţenilor români de etnie romă, prin îmbunătăţirea comunicării între structurile administrative şi comunităţile de romi.

Partenerii acestui proiect sunt Instituţia Prefectului – judeţul Suceava, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, Primăria Comunei Valea Moldovei şi Primăria Comunei Ciprian Porumbescu.

Obiectivul principal al proiectului “Sănătatea prin prevenire şi informare” îl constituie creşterea accesului romilor din judeţul Suceava şi anume din comunităţile Valea Moldovei şi Ciprian Porumbescu, la serviciile publice de sănătate în contextul Anului European al Cetăţeniei, pentru implementarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012-2020.

Obiectivele specifice sunt: evaluarea stării de sănătate pentru un număr de 300 de persoane de etnie romă prin efectuarea unui set de analize; creşterea nivelului de adresabilitate la serviciile de asistenţă medicală primară şi de specialitate a persoanelor de etnie romă din cele 2 comunităţi din judeţul Suceava; creşterea nivelului de informare cu privire la importanţa educaţiei pentru sănătate în rândul persoanelor de etnie romă din cele două comunităţi din judeţul Suceava.

Proiectul se adresează unui număr de 300 de persoane din cele două comunităţi, cărora li se vor efectua analize medicale, vor fi diagnosticaţi medical, vor fi  îndrumaţi spre medicii specialişti pentru rezolvarea problemelor de sănătate depistate şi vor fi consiliaţi pentru a se înscrie pe listele medicilor de familie.

De asemenea în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Suceava se va iniţia o campanie de informare asupra importanţei sănătăţii.

Aceste activităţi sunt menite să contribuie la îmbunătăţirea efectivă a stării de sănătate actuală a membrilor celor două comunităţi.

300 de persoane de etnie romă din comunităţile din Valea Moldovei, sat Mironu, şi Ciprian Porumbescu vor beneficia de un set de analize gratuite prin programul naţional “Sănătate prin prevenire şi informare”.

Tot prin acest program, în colaborare cu DSP Suceava, aproximativ 1.000 de persoane vor fi informate în ceea ce priveşte importanţa sănătăţii.

La conferinţa de lansare a programului au participat, pe lângă reprezentanţii Prefecturii, primarii celor două localităţi, reprezentanţi ai DSP Suceava, secretarul de stat Daniel Vasile, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Romi şi presedintele asociaţiei Sukar Rromano Suceava, Virgil Pohoaţă.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 40.500 de lei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar