full screen background image

Peste 2 milioane de români își sărbătoresc onomastica

maica-domnului     Peste 2 milioane de români poartă numele Maria, Marin şi derivatele acestora, iar mai multe lăcaşuri de cult din ţară care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului îşi serbează hramul. Tradiţiile de Sfânta Marie Mare sunt respectate cu sfinţenie de credincioşi. Sfânta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului marchează în popor trecerea de la vară la toamnă. Astăzi este şi Ziua Marinei, Fecioara Matria fiind ocrotitoarea marinarilor.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, peste 2,2 milioane de cetăţeni români îşi serbează joi ziua de nume. Din totalul lor, mai bine de 1.800.000  sunt femei şi aproape 420.000 sunt bărbaţi.  Majoritatea femeilor, adică aproape 1.400.000 poartă numele de Maria, alte 273.000 pe cel de Mariana, şi puțin peste 50 de mii se numesc Marinela. Sunt și femei care poartă numele de Mioara, Marilena, Măriuca sau Măria În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, peste 310.000 de bărbați poartă numele de Marian, 102 mii de Marin, iar alţi 3.300 se numesc Marinică.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este însă plină şi de obiceiuri. În mediul rural,  dimineaţa, femeile merg la biserica, unde împart struguri, prune, faguri de miere, şi apoi în cimitir, pentru a tămâia mormintele. De asemenea, se adună ultimele plante de leac, pentru a se afla cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, despre care se spune că apoi sunt bune de leac.

Tot astăzi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciulă, se interzice scăldatul în apa râurilor şi dormitul pe prispă.

În preajma zilei de sărbătoare, oamenii se feresc să aprindă focul în vatra timp de două zile – se crede ca acest lucru ar aduce ghinion si boală.

În unele părţi ale Moldovei, ziua de astăzi este considerată “a morţilor”, fiind pomeniţi toţi cei care au numele pornind de la cel al Sfintei Maria. În ziua praznicului, femeile merg la biserică şi duc cele mai frumoase flori din grădină.

Mai multe lăcaşuri de cult din ţară care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului îşi serbează astăzi hramul.

comments

comments




Leave a Reply

avatar