full screen background image

Samsarii cumpără grâul sucevenilor cu 30 de bani kilogramul

grau     Judeţul Suceava are nevoie de cel puţin o fabrică de preluare şi prelucrare a cerealelor, declară Vasile Schipor, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava.

Responsabilul DJA spune că, pe fondul unor producţii bune, preţul grâului este de 0,6-0,8 lei/kg, iar cel estimat al porumbului de 0,4-0,8 lei/kg, condiţii în care cantităţile destinate valorificării ar putea lua calea obţinerii de nutreţuri combinate.

“O să promovăm în şedinţa de comitet de analiză din această lună, o propunere de ordonanţă de urgenţă sau de orice altă modalitate, pentru a înfiinţa, la nivelul judeţului Suceava, a cel puţin o micro-fabrică de nutreţuri combinate, astfel încât producţia din zonă să fie cumpărată şi să fie valorificată eficient”, arată Schipor.

Pe de altă parte, preluarea direct din câmp, de către samsari, se face la circa 0,3 – 0,4 lei/kg, păstrarea şi valorificarea ulterioară, pe măsura consumului, putând aduce venituri mai consistente.

“Există, însă, şi cumpărători care preiau producţia direct din câmp, iar atunci când producătorul este strâns cu şurubul, îşi dă marfa mai ieftin. Însă, când la dispoziţie sunt puse spaţii de depozitare, uscare şi de recondiţionare corespunzătoare, normal că, după o perioadă, preţul obţinut de fermieri va fi mai mare”, explică Schipor, menţionând că, în fiecare zona importantă a judeţului Suceava, va fi înfiinţat câte un depozit de cereale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar