full screen background image

Rezerva de apă pentru populaţie, industrie şi agricultură este suficientă

lac acumulare     Rezerva de apă pentru consumul populaţiei, industrii şi agriculturii este suficientă în această perioadă şi nu se pune problema aplicării, în bazinele hidrografice, a planului de restricţii şi folosirea apei în perioade deficitare, a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, Administraţia Naţională “Apele Române”.

Potrivit sursei citate, regimul hidrologic înregistrează valori normale ale debitelor afluente, iar în prezent există o rezervă suficientă de apă în lacurile de acumulare.

La ora actuală, în principalele 36 de lacuri de acumulare există un volum total de 3,69 miliarde metri cubi, care asigură satisfacerea tuturor folosinţelor de apă.

‘Specialiştii ANAR monitorizează permanent volumul de apă stocat în lacurile de acumulare şi în secţiunile de control, astfel încât pentru perioada următoare rezerva de apă stocată în acumulări garantează asigurarea apei brute la valorile normale pentru toţi utilizatorii: populaţie, industrie, energie, agricultură, piscicultură şi agrement (…) Pe baza debitelor afluente realizate în cursul acestei luni în principalele lacuri de acumulare, a prognozelor hidrologice pentru lunile imediat următoare şi a cerinţelor de apă ale folosinţelor, resursele de apă pentru alimentarea folosinţelor prin sisteme centralizate vor fi asigurate fără restricţii (…)’, se precizează în comunicatul ANAR.

Totodată, alimentarea cu apă brută a municipiului Bucureşti va fi asigurată fără restricţii, conform scenariului de exploatare, în condiţiile realizării prognozei, deşi pot fi semnalate probleme în localităţile unde nu există sisteme centralizate de alimentare cu apă.

Debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, va fi staţionar, la valoarea de 2.380 mc/s, fiind aproape la jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În acelaşi timp, pe tot sectorul aval Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.

Conform datelor oficiale, cerinţa de apă din România a scăzut cu 12,92 miliarde mc de apă faţă de anul 1990, de la 20,4 miliarde mc de apă la 7,48 miliarde mc de apă.

La nivelul anului 2013, cerinţa de apă este defalcată pe trei categorii de utilizatori: populaţie (1,16 miliarde mc, 15,51%), agricultură (1,41 miliarde mc, 18,85%) şi sectorul industrial (4,91 miliarde mc, 65,64%).

comments

comments




Leave a Reply

avatar