full screen background image

Număr dublu de absolvenţi înscrişi la şomaj

Mirela Adomnicai     La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava s-au înregistrat 1.400 de absolvenţi, mai mult decât dublul luat în evidenţă anul trecut, în intervalul similar, când au depus dosare 660 de tineri, informează directorul executiv al instituţiei, Mirela Adomnicăi.

“Mulţi dintre absolvenţii anului 2013 nu s-au prezentat la prima sesiune a examenului de bacalaureat sau, prezentându-se, nu au promovat. Noi am insistat ca absolvenţii să se înregistreze până la 29 iulie, pentru că exista riscul ca aceştia să nu promoveze nici cea de a doua sesiune a bacalaureatului, cea din luna august, ieşind, astfel, din intervalul de 60 de zile înăuntrul căruia puteau se înscrie la AJOFM. Aceste insistenţe al” noastre au avut rezultat, dovadă că numărul absolvenţilor înregistraţi este foarte mare”, a declarat Adomnicăi.

Din totalul celor înregistraţi, 100 de absolvenţi primesc deja indemnizaţia de şomaj, în cauză fiind cei care au absolvit la data de 31 mai şi nu s-au mai prezentat la examenul de bacalaureat. Reamintim că pot beneficia de indemnizaţia de şomaj absolvenţii tuturor formelor de învăţământ, însă doar dacă, în termen de 60 de zile de la absolvire, aceştia s-au înscris în evidenţele AJOFM.

Este vorba despre cei care nu au reuşit să se încadreze în muncă, nu urmează o altă formă de învăţământ, nu au venituri sau care realizează venituri din activităţi autorizate, iar acestea din urmă sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

Rata şomajului în judeţul Suceava este de 5,56%, mai mare cu 0,44% faţă de luna anterioară.

Indicatorul este în creştere cu 0,95% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului  trecut, ceea ce, potrivit oficialilor AJOFM, înseamnă un plus de 2.274 de şomeri.

comments

comments




Leave a Reply

avatar