full screen background image

România îndeplineşte condiţiile pentru exportul de carne în China

Carnea de porc     România îndeplineşte condiţiile pentru efectuarea exportului de carne proaspătă şi produse din carne în China, iar legislaţia europeană este implementată corect la nivel naţional, conform concluziei Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din China /AQSIQ/ exprimate în cadrul unei misiuni efectuate în România, în perioada 22-31 iulie.

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/, în ultima săptămână a lunii iulie, instituţia a parafat un Memorandum şi o serie de Protocoale de colaborare în domeniul sanitar veterinar şi cel al siguranţei alimentelor, cu AQSIQ, în vederea demarării exporturilor de carne de porc şi produse din carne de porc, precum şi a celui de bovine de reproducţie, din România în China.

În urma evaluării experţilor chinezi, s-a constatat că România îndeplineşte condiţiile pentru efectuarea exportului de carne proaspătă şi produse din carne şi că legislaţia specifică domeniului este aplicată corect, legătură bună dintre autoritatea veterinară centrală şi structurile administrative teritoriale jucând un rol important.

Protocoalele parafate cuprind o listă de cerinţe şi condiţii obligatorii, inclusiv de supraveghere suplimentară a unor boli ale animalelor, în baza cărora vor fi elaborate proiecte de certificate de sănătate pentru animalele destinate exportului în China.

Oficializarea acestor rezultate va avea loc la sfârşitul lunii august, prin semnarea unui Memorandum de înţelegere privind sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor şi a unor Protocoale privind exportul de carne de porc şi a bovinelor vii din România în China.

Totodată, statul chinez s-a arătat interesat şi de începerea unor negocieri privind importul de porci vii, carne de bovină şi produse din lapte, acest subiect fiind pe agenda unor dezbateri organizate în cadrul Comisiei Mixte Româno – Chineze, care va avea loc în luna septembrie a acestui an.

comments

comments




Leave a Reply

avatar