full screen background image

BNR a redus dobânda cheie la 4,5% pe an

isarescu     Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, luni, reducerea ratei dobânzii de politică monetară, de la 5% la 4,5% pe an, mai mult decât se aşteptau analiştii financiar bancari, care anticipau o scădere la 4,75%, banca centrală menţinând totodată ratele rezervelor minime.

Reducerea de 0,5 pp este mai mare decât cea estimată de analişti, care se aşteptau ca BNR să taie doar 0,25 pp din rata de politică monetară, aşa cum face de obicei.

Analiştii se aşteptatu ca abia în dembrie dobânda cheie să ajungă la 4,5%, şi abia în decembrie 2014 să scadă la 4,25%.

BNR arată prin această decizie că are mare încredere că inflaţia va coborî în intervalul ţintit de 2,5% +/- 1pp, deşi rata anuală se situa la 5,37% în iunie, cea mai mare din Uniunea Europeană.

Recent, Guvernul a anunţat că va reduce taxa pe valoare adăugată pentru produsele de panificaţie de la 1 septembrie de la 24 la 9%, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra ratei inflaţiei, dacă aceste costuri vor fi transmise şi în preţurile de la raft.

Reducerea dobânzilor la lei ar trebui să facă mai atractive creditele în moneda naţională, în condiţiile în care BNR duce o politică de restricţionare a creditului în valută – recent, guvernul a arătat că următoarea ediţie a programului Prima Casă va fi exclusiv cu credite în lei, la costuri cu 30% mai mari.

Rămâne de văzut dacă băncile vor reduce şi dobânzile la credite sau doar pe cele la depozite.

BNR va publica un comunicat detaliat după ora 15.

comments

comments




Leave a Reply

avatar