full screen background image

România, pe locul doi la producția de porumb în Uniunea Europeană

porumb     România ocupă locul doi în topul producătorilor de porumb din Uniunea Europeană, recolta din 2013 fiind de 11,3 milioane de tone, adică de două ori mai mare decât cea din 2012.

Productivitatea a crescut cu 92,5%, la 4.14 tone/ha, ajungând la vârful ultimilor 7 ani, menționează un raport al Comisiei Europene.

Recolta bogată de porumb din acest an va aduce 1,5 miliarde de euro pentru economie. Astfel, se vor aduce rulaje în ferme, iar costurile jucătorilor din zootehnie și ale procesatorilor de carne vor scădea.

O mare parte din cantitatea de porumb va fi exportată, însă, sub formă de materie primă, notează Ziarul Financiar.

România va reuşi astfel să ocupe al doilea loc în topul producătorilor de porumb din UE depăşind Ungaria (8,6 milioane de tone) şi Italia (8 milioane de tone). Liderul producției de porumb rămâne Franța, cu o recoltă cu numai 25% mai mare decât cea locală.

Creşterea mare de productivitate faţă de anul trecut este susţinută şi de faptul că în 2012 agricultorii au avut o producţie modestă după ce seceta a distrus o parte din cultură.

Creşterea este însă cea mai mare dintre toate cele 18 economii din UE care au plantat porumb, arată datele unui raport dat recent publicităţii de Comisia Europeană.

comments

comments




Leave a Reply

avatar