full screen background image

Dezbatere privind oportunitatea înfiinţării celei de a doua regiuni în nord-estul României

Palatul_Administrativ_din_Suceava3     Palatul administrativ va găzdui azi, 25 iulie 2013, dezbaterea privind oportunitatea înfiinţării celei de a doua regiuni în nord-estul României. La această şedinţă au fost invitaţi să participe parlamentarii judeţului Suceava, consilierii judeţeni, reprezentanţii minorităţilor din judeţ, reprezentanţii judeţeni ai partidelor politice și reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale.

Regionalizarea este un proces necesar în actuala etapă de dezvoltare a României, capabil să permită o mai bună atragere a fondurilor europene, iar considerentul de prim rang ar trebui sa fie preluarea limitelor unităţilor teritorial-geografice.

Actuala regiune de dezvoltare Nord-Est, care cuprinde şase judeţe, cu cei peste 3 milioane de locuitori, depăşeşte standardele UE (maxim 3 milioane de locuitori într-o regiune, conform NUTS), ceea ce ar duce la îngreunarea procesului de dezvoltare regională şi a accesării fondurilor europene. Cel de-al doilea considerent este crearea unei regiuni funcţionale care să ia în considerare legăturile spaţio-structurale, culturale existente în acest moment între judeţele din nord-estul ţării. Un al treilea considerent, dar nu cel din urmă, îl constituie componenţa etnică de o mare diversitate.

O asemenea regiune (cu două sau trei judeţe) ar cuprinde 1.000.000 – 1.500.000 locuitori, s-ar încadra în standardele UE, ar permite dezvoltarea zonei de nord a Moldovei, ar fi o structură administrativă funcţională, distanţele dintre centru şi localităţile regiunii fiind rezonabile. Acest lucru determină o bună cunoaştere a problemelor cu care se confruntă localităţile şi locuitorii acestora, cu posibilitatea intervenţiei rapide pentru rezolvarea lor. Complementaritatea reliefului, a resurselor naturale şi a forţei de muncă ar putea fi valorificate mai bine pentru dezvoltarea regiunii, iar turismul, care este bine reprezentat în economia zonei, ar avea şanse noi de dezvoltare prin asigurarea unor trasee turistice complexe şi complete.

În continuare vă prezentăm, integral, Apelul ce urmează să fie supus dezbaterii şi adoptării de o mare adunare a reprezentanţilor din judeţul Suceava.

“În actualul proces de regionalizare, Comitetul de inițiativă, întrunit la Suceava, astăzi    25 iulie 2013, susține şi solicită înfiinţarea unei a doua regiuni în nord estul României.

Considerăm că regionalizarea este un proces necesar în actuala etapă de dezvoltare a României, capabil să permită o mai bună atragere a fondurilor europene, iar considerentul de prim rang ar trebui sa fie preluarea limitelor unităţilor teritorial-geografice, definite prin identităţi reale, existente, astfel încât populaţia să accepte regiunile nou create în această manieră şi să se poată identifica cu ele, ceea ce va asigura o dezvoltare echilibrată a tuturor zonelor ţării, servicii administrative mai bune, mai ieftine, accesibile pentru toţi locuitorii.

Considerăm că actuala regiune de dezvoltare Nord-Est care cuprinde şase judeţe și care a fost şi a rămas cea mai săracă regiune a ţării şi a Uniunii Europene, cu cei peste 3 milioane de locuitori depăşeşte standardele UE (maxim 3 milioane de locuitori într-o regiune, conform NUTS), ceea ce ar duce la îngreunarea procesului de dezvoltare regională precum și accesarea  fondurilor europene. Cel de-al doilea considerent, este crearea unei regiuni functionale care să ia în considerare legăturile spaţio-structurale, culturale reale existente în acest moment între judeţele din nord estul ţării. Un al treilea considerent, dar nu cel din urmă, îl constituie componenţa etnică de o mare diversitate.

O asemenea regiune (cu două sau trei judeţe) ar cuprinde 1.000.000 – 1.500.000 locuitori, deci s-ar încadra în standardele UE și ar permite dezvoltarea liberă şi armonioasă şi a zonei de nord a Moldovei, ar fi o structură administrativă funcţională, distanţele dintre centru şi localităţile regiunii fiind rezonabile. Acest lucru ar permite o bună cunoaştere a problemelor cu care se confruntă localităţile şi locuitorii acestora, cu posibilitatea intervenţiei rapide pentru rezolvarea lor. Complementaritatea reliefului, a resurselor naturale şi a forţei de muncă ar putea fi valorificate mai bine pentru dezvoltarea regiunii, iar turismul, care este bine reprezentat în economia zonei, ar avea şanse noi de dezvoltare prin asigurarea unor trasee turistice complexe şi complete. Diversitatea tradiţiilor bine păstrate şi respectate în această zonă a ţării, mentalităţile şi obiceiurile oamenilor conferă şi ele un contur aparte unei asemenea regiuni. O viaţă academică și culturală efervescentă, având în centru Universitatea, „Ştefan cel Mare” din Suceava în plină dezvoltare, mass media foarte activă, reviste culturale cunoscute şi recunoscute în întreaga ţară, numeroase puncte de atracţie pentru turismul cultural, ample manifestări artistice, fac din cea de-a doua regiune a Moldovei o zonă bine conturată pe harta ţării.

În opinia noastră acest moment este crucial şi poate fi asimilat cu unul din marele momente ale istoriei naţionale: Unirea din 1918, prin urmare facem apel la întrega societate civilă, mediu academic, partide politice, organizaţii nonguvernamentale, minorităţi, să se alăture şi să susţină acest demers în faţa tuturor autorităţilor publice centrale, în orice dezbatere cu privire la procesul de regionalizare al României înfiinţarea celei de a doua regiuni administrative în cadrul actualei Regiuni de dezvoltare Nord-Est și care să cuprindă judeţul Suceava.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar