full screen background image

Raportul dintre pensionari şi contribuabili, un dezechilibru major

isarescu     Raportul dintre pensionare şi forţa de muncă contribuabilă reprezintă un dezechilibru major pentru următorii 10 – 15 sau chiar 20 de ani, a declarat, miercuri, într-o conferinţă referitoare la perspective economică a României, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

“Fără o soluţie de durată, aici creşterea numărului de contribuabili în general şi de contribuabili la bugetele sociale, celălalt obiectiv, creşterea economică echilibrată, nici nu se poate atinge. Suntem în situaţia în care aproape tot deficitul bugetului consolidat în România provine din contul de pensii şi acest lucru este extrem de important. Faţă de trecut cred că cuvântul sustenabil este esenţial dacă înţelegem prin el nu foc de paie, nu cicluri scurte, ci o creştere economică pe o perioadă cât mai îndelungată”, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, asta înseamnă o foarte bună calibrare a resurselor şi a politicilor.

Conform statisticilor publicate recent de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, numărul total al pensionarilor era, la finele lunii martie 2013, de 5,258 milioane persoane, în scădere cu 92.550 persoane faţă de perioada corespunzătoare a anului 2012 şi cu 28.960 persoane faţă de sfârşitul lunii decembrie 2012.

Având în vedere efectivul salariaţilor, de 4.360.500 persoane la sfârşitul lunii martie 2013, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, s-au înregistrat 1,21 pensionari la un salariat, faţă de 1,23 pensionari la un salariat, la finele anului trecut.

Din total, 88,98% erau pensionari de asigurări sociale de stat (4.678.750 persoane) şi 11,02% pensionari agricultori (579.220 persoane).

comments

comments




Leave a Reply

avatar