full screen background image

Proiect de prevenire a consumului de doguri, “Vara Antidrog”

antidrog     Curiozitate,  teribilism sau modă, gestul de a încerca o substanţă de care ai auzit că te face să te simţi “altfel”, poate avea consecinţe grave.

Există numeroase astfel de substanţe care apar peste noapte şi care nu sunt testate, astfel că efectul lor asupra organismului rămâne un mare semn de întrebare. În plus,  multe dintre aceste substanţe reprezintă, la rândul lor, un amestec de alte droguri, în diferite concentraţii.

Previzionând evoluţia fenomenului şi impactul devastator în rândul tinerilor, Inspectoratul  de Poliţie Judeţean Suceava a fost printre primele instituţii publice  ce a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de plantele şi substanţele cu efect halucinogen, respectiv etnobotanice.

Statistic, 48% dintre elevii suceveni au apreciat că au fumat cel puţin o data, 70% dintre aceştia au apreciat că au consumat alcool cel puţin o data, 8,4% apreciază că au consumat etnobotanice, iar 6,4% au consumat droguri cel puţin o data.

Alarmantă este scăderea vârstei la care tinerii încep să consume droguri. Grupa de vârstă vulnerabilă debutului consumului de etnobotanice este 14 – 17 ani, în timp ce grupa de vârstă vulnerabilă debutului consumului de tutun şi alcool este 11 – 14 ani.

Consumul substanţe interzise – în rândul tinerilor – se corelează cu gradul diferit de toleranţă socială faţă de acestea, existând două idei sociale central referitoare la acest aspect: în timp ce consumul de ţigări se asociază cu un grad de dependenţă mai mare, consumul de alcool tinde să capete un caracter ocazional, o frecvenţă redusă a acestuia fiind acceptată chiar în familia tânărului.

Pe de altă parte, există un mit al controlului propriei persoane – fumez dacă vreau, beau dacă vreau şi oricum nu mă îmbăt uşor, încerc un drog uşor, dar pot să ţin sub control consumul.

Centrarea elevilor pe ideea de voinţă – dacă ai voinţă nu te apuci de fumat sau, după ce pasul a fost făcut, dacă ai voinţă nu iei etnobotanice sau droguri de risc, te laşi de fumat oricând, etc. – vine şi din necesitatea de a proteja ideea de grup, de a nu vedea grupurile din care fac parte ca generatoare de comportamente deviante, periculoase. Grupul de prieteni este un mediu foarte important pentru socializarea tânărului. capabil să influenţeze comportamentul adolescentului prin mecanisme de imitaţie.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a iniţiat, în cursul acestei săptămâni, un amplu proiect de prevenire şi combatere a consumului de droguri şi a consecinţelor comportamentale derivate din acestea, intitulat  “VARA ANTIDROG”, ce se va desfăşura pe perioada vacanţei de vară a elevilor, în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană “Sportul pentru Toţi” Suceava.

Proiectul îşi propune să atragă şi să implice deopotrivă toţi factorii responsabili – în mod particular asociaţiile de părinţi, într-un parteneriat solid menit să conducă spre diminuarea consumului de droguri în rândul tinerilor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar