full screen background image

Funcţionarii publici finanţişti continuă greva, la Timişoara

protest-fisc2     Sute de funcţionari publici din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş continuă protestul spontan de trei ore zilnic, început luni, şi au ieşit din nou, marţi dimineaţa, în curtea instituţiei cerând Guvernului revenirea asupra deciziei de mutare a sediului viitoarei Direcţii Regionale a Finanţelor la Deva.

“Nu vom înceta protestul până când nu se va reveni la decizia anterioară, respectiv sediul viitoarei Direcţii Generale Regionale a Finanţelor Publice – Regiunea Vest va fi stabilit la Timişoara”, au declarat, marţi, protestatarii.

Ideea mutării sediului fiscului regional de la Timişoara în judeţul Hunedoara a stârnit un val de nemulţumiri şi de reacţii la unison, în rândul angajaţilor şi în cel al politicienilor şi autorităţilor publice locale şi judeţene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, pleacă astăzi la Bucureşti pentru a clarifica situaţia apărută la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş.

Liderul administraţiei judeţene consideră periculoasă o astfel de decizie, care ar bulversa total finanţele, în condiţiile în care este vorba despre una dintre instituţiile vitale care trebuie să rămână în viitoarea capitală a regiunii, Timişoara.

“Cu Finanţele nu ne putem juca. Nu excludem ca sediul regional al altor instituţii să se mute în alte judeţe, dar nu Finanţele. Dacă vom avea astfel de răbufniri, am putea asista la proteste spontane zilnic”, a declarat Bojin, într-o conferinţă de presă.

Şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a dezavuat ideea mutării sediului Direcţiei Regionale Financiare la Deva, susţinând că în regiunea de Vest, municipiul Timişoara şi judeţul Timiş în ansamblul său reprezintă, în plan economic, de departe, polul de forţă al regiunii. La acestea se adaugă poziţionarea geografică a Timişoarei, care este cea mai la îndemâna majorităţii covârşitoare a locuitorilor regiunii, dintre toate reşedinţele celor patru judeţe ce constituie regiunea şi dispune de spaţii adecvate, de dotare şi de tot ce mai este necesar pentru buna funcţionare a viitoarei Direcţii Financiare.

Senatorul PNL de Timişoara, Petru Ehegartner, membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital al Camerei Superioare a Parlamentului României, cere Guvernului şi decidenţilor să ia în considerare toate aspectele realiste în luarea unei decizii finale.

“Tema regionalizării se abordează în afara spaţiului de dezbatere publică ce a avut loc până în acest moment, lucru nefiresc şi anormal. Discuţii pe această temă nu au avut loc în grupurile parlamentare sau în comisiile de specialitate din Parlament”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Ehegartner.

Parlamentarul precizează că discuţia despre regionalizare nu a abordat, până acum, termeni concreţi, nu s-au stabilit reşedinţele, nu s-au stabilit instituţiile de interes regional şi repartizarea lor pe judeţe sau modalităţile de funcţionare. În plus, în spaţiul public s-a anunţat că noile structuri regionale vor prelua personal şi atribuţii de la ministerele de resort, nu de la instituţiile judeţene.

Senatorul liberal le aminteşte guvernanţilor că judeţul Timiş are o pondere economică aproape dublă faţă de celelalte judeţe din regiunea Vest, astfel că stabilirea celei mai importante instituţii financiare la marginea regiunii este complet inoportună.

“Sper ca şi aceste argumente să fie luate în calcul la stabilirea unei decizii finale în ceea ce priveşte regionalizarea şi descentralizarea, precum şi la stabilirea centrelor de interes în funcţie de criteriile corecte”, a mai spus Ehegartner.

comments

comments




Leave a Reply

avatar