full screen background image

România are drept prioritate dezvoltarea irigaţiilor

irigatii     România are drept prioritate dezvoltarea sectorului irigaţiilor, pentru a-şi pune în valoare apreciatul potenţial agricol, a declarat vineri la Madrid ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, la încheierea vizitei oficiale efectuate în Spania. În plus, el a mai anunţat că omologul său spaniol, Miguel Arias Cańete, a acceptat invitaţia de a vizita România, chiar în cursul acestui an, sau cel mai târziu, în primăvara anului viitor.

“România are ca prioritate dezvoltarea sectorului de irigaţii, ca să pună în valoare potenţialul pe care îl are. Dar vrem să trecem de la faza de potenţial – peste tot mi se vorbeşte de potenţialul agricol extraordinar – la faza de realitate, iar baza o reprezintă dezvoltarea sectorului de irigaţii”, a afirmat ministrul Constantin. Acesta a precizat că, pe durata vizitei în Spania, partea tehnică a cuprins reuniuni legate de modul în care s-a modernizat sistemul spaniol de irigaţii la costuri bune, chiar dacă mai mari decât în România. Din punctul de vedere al obiectivelor vizitei, Daniel Constantin a explicat că a urmărit modalităţile de a crea şi în România un sistem de gestionare mult mai eficientă a apei, precum şi pentru modernizarea actualelor sisteme de irigaţii.

Ministrul Constantin a mai discutat cu omologul său spaniol şi la nivel global, despre modalitatea în care se va implementa reforma PAC, şi a subliniat faptul că, pentru România, lucrurile sunt mai simple, întrucât este nevoie de elaborarea, pe pilonul 2, privitor la dezvoltarea rurală, a unui singur program naţional.

Pe de altă parte, Daniel Constantin a mai spus că le va oferi fermierilor predictibilitate, luând toate măsurile necesare anul acesta, pentru aplicarea lor în perioada 2014-2020, şi că va sprijini crearea de cooperative, cu avantaje oferite celor care se asociază. “Este un sistem modern care îl ajută pe fermier să se ocupe de producţie, iar valorificarea să se facă mult mai mult decât în momentul de faţă”, a spus ministrul român.

La încheierea vizitei oficiale în Spania, ministrul Daniel Constantin a precizat că, de acum, vor continua discuţiile şi colaborarea la nivel tehnic, între România şi Spania. În luna septembrie, o delegaţie a Fenacore /Federaţia spaniolă a comunităţilor de specialiştilor în irigaţii/ va veni în România, prilej cu care vor fi schimbate experienţe şi păreri despre bune practici. În plus, vor fi organizate grupuri de lucru între cele două ministere ale agriculturii, iar ministrul Arias Cańete va vizita România în cel mai scurt timp – anul acesta sau cel mai târziu în primăvara anului viitor.

Ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, a efectuat în perioada 17-19 iulie o vizită oficială în Spania, pentru discuţii cu omologul său spaniol, Miguel Arias Canete, ministru al agriculturii, alimentaţiei şi mediului înconjurător. Ministrul român a avut întrevederi şi cu Jose Ignacio Llorens Torres, preşedintele Comisiei de agricultură, alimentaţie şi mediu înconjurător din camera inferioară a legislativului spaniol /Congresului Deputaţilor/, cu Andres del Campo Garcia, preşedintele Federaţiei Naţionale a Comunităţilor de specialiştilor în irigaţii (FENACORE), precum şi cu Miguel Gimenez de Cordoba – preşedinte Grupului TRAGSA /care se ocupă cu acordarea de asistenţă de urgenţă în domeniul dezvoltării rurale şi protecţiei mediului, n.r./. Delegaţia românească a efectuat şi o vizită la Centrul Naţional al Tehnologiilor pentru Irigaţii (CENTER) din oraşul madrilen San Fernando de Henares.

Discuţiile de la Madrid au fost urmate de o deplasare a delegaţiei conduse de ministrul Constantin în Comunitatea autonomă spaniolă Extremadura /sud-vest/, pentru convorbiri cu Cristina Elena Teniente Sánchez, adjuncta şefului executivului local din Extremadura, cu José Antonio Echávarri Lomo, ministrul regional pentru agricultură, dezvoltare rurală, mediul înconjurător şi energie din comunitatea autonomă spaniolă, şi cu Fernando Jesús Manzano Pedrera, preşedintele legislativului local din Extremadura. În plus, Daniel Constantin a avut pe agendă şi o întrevedere cu membri ai Comunităţii de specialişti în irigaţii din Montijo şi a mai efectuat o vizită tehnică şi la instalaţiile de irigaţii din Montijo.

comments

comments




Leave a Reply

avatar