full screen background image

FSLI a transmis o scrisoare deschisă premierului Ponta

ponta-razand     Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care semnalează salarizarea deficitară din educaţie, precum şi politizarea învăţământului preuniversitar, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

“În timp ce în ţările membre ale Uniunii Europene se alocă, în medie, 5,2% din PIB pentru finanţarea învăţământului, România nu a alocat nici jumătate din media europeană pentru educaţie. Fără bani se poate face doar o pseudo-reformă. În România, salariul mediu orar din sistemul de educaţie este de 13 lei brut (2,92 euro) şi 9,3 lei net (2,09 euro). Cu alte cuvinte, un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore, sau cât unul din Polonia în 14 ore”, se arată în comunicatul citat.

O altă problemă semnalată în scrisoarea deschisă este politizarea excesivă a învăţământului preuniversitar.

“Învăţământul preuniversitar din România este excesiv politizat. În majoritatea cazurilor, singurul criteriu pentru ocuparea funcţiei de director este apartenenţa la unul dintre partidele aflate la guvernare. Din anul 2008 şi până în prezent, nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea funcţiei de director, cei mai mulţi fiind numiţi prin detaşare în interesul învăţământului”, se mai arată în comunicat.

Potrivit datelor din scrisoarea deschisă, programele şcolare şi sistemul de evaluare a elevilor nu mai sunt în consonanţă cu realităţile de pe piaţa muncii din România.

‘Trebuie regândite programele şcolare, dar şi sistemul de evaluare a elevilor, la toate nivelurile. Actualele programe şcolare pun accentul pe latura informativă a elevilor şi mai puţin pe cea formativă, iar prin evaluarea elevilor se urmăreşte, preponderent, ceea ce au reţinut aceştia, şi nu capacitatea lor de a aplica practic cunoştinţele acumulate’, se precizează în comunicat.

FSLI îi solicită premierului Victor Ponta respectarea Legii Educaţiei Naţionale, în sensul acordării, din 2014, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi a minimum 1% pentru cercetare.

“Dorim modificarea Legii educaţiei naţionale, precum şi adoptarea, în regim de urgenţă, a unei legi de salarizare pentru educaţie. Dacă Guvernul nu îşi va manifesta expres intenţia de a soluţiona problemele majore care afectează sistemul de învăţământ preuniversitar, nu este exclus, conform semnalelor pe care le primim de la membrii noştri de sindicat, să recurgem la acţiuni de protest, după începerea anului şcolar”, se mai spune în comunicat

comments

comments




Leave a Reply

avatar