full screen background image

Restricţiile pentru români pe piaţa muncii europene, încheiate la 31 decembrie

Minodora Cliveti     Europarlamentarul român Minodora Cliveti (PSD), membră a Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European, a primit răspunsul din partea Comisiei Europene la întrebarea formulată în scris cu privire la situaţia redeschiderii pieţei muncii la nivel european pentru cetăţenii români la începutul anului 2014, potrivit unui comunicat de presă difuzat miercuri.

Europarlamentarul PSD a întrebat Comisia dacă are vreo strategie de rezolvare a situaţiilor privind cererile de suspendare a primirii românilor pe piaţa muncii europene pe perioade determinate şi, de asemenea, dacă aceasta oferă României garanţia că, la finalul anului 2013, toate statele membre vor redeschide piaţă muncii pentru români.

În răspunsul oferit de Comisie, se menţionează faptul că Anexă VII la Actul de aderare a Republicii Bulgaria şi a României permite statelor membre să aplice dispoziţii tranzitorii privind accesul la piaţă muncii la nivel naţional pentru lucrătorii români şi bulgari.

“Aceste dispoziţii tranzitorii se aplică pe o perioadă de maximum şapte ani, pe baza unui acord “2+3+2”. Statele membre pot aplica legislaţia naţională pentru accesul la piaţă muncii în cursul primilor doi ani după aderare. În urmă unei revizuiri efectuate de Consiliu în ceea ce priveşte funcţionarea măsurilor tranzitorii, statele membre pot, după ce informează Comisia, să continue să aplice legislaţia naţională pentru o perioada suplimentară de trei ani. La sfârşitul celor cinci ani, în cazul în care există o perturbare gravă a pieţei forţei de muncă sau riscul de producere a unor astfel de perturbări şi după notificarea Comisiei, statele membre pot aplica în continuare legislaţia naţională în ceea ce priveşte accesul la piaţă muncii. În conformitate cu aceste norme, opt state membre încă mai aplică restricţii privind accesul la piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari. În plus, Spania, care eliminase în 2009 restricţiile privind lucrătorii români, le-a reintrodus în iulie 2011 în cadrul dispoziţiilor tranzitorii, pe baza “clauzei de salvgardare”, a menţionat Comisia.

Totodată, Comisia Europeană dă asigurări că dispoziţiile tranzitorii şi posibilitatea de a impune restricţii privind lucrătorii români şi bulgari se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

“Iau act de asigurarea fermă a Comisiei Europene că, începând cu 2014, niciunul dintre statele membre care au impus restricţii intrării pe piaţa muncii interne a cetăţenilor români nu va mai solicita sau primi nici o derogare, iar cetăţenii români vor munci liber în spaţiul european, beneficiind de aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni”, a declarat Cliveti.

comments

comments




Leave a Reply

avatar