full screen background image

Sucevenii stau prost cu educaţia

analfabet     Locuitorii judeţului Suceava nu stau tocmai bine la capitolul educaţie.

Aşa se poate concluziona din rezultatele recensământului populaţiei şi locuinţelor, potrivit cărora, din totalul de 556.230 de locuitori ai judeţului în vârstă de 10 ani, şi peste, 53,8% au nivel scăzut de educaţie, respectiv primar, gimnazial sau nu au nicio şcoală absolvită.

De asemenea, 36,9% dintre suceveni sunt educaţi la nivel mediu, adică postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiştrii, în timp ce doar 9,3% dintre aceştia sunt absolvenţi de studii superioare.

Aceleaşi date relevă faptul, deloc îmbucurător, la 20 octombrie 2011, judeţul Suceava avea 5.696 de persoane analfabete.

Pe de altă parte, de remarcat este că, în intervalul dintre ultimele două recensăminte, se constată o creştere a nivelului de instruire a populaţiei stabile.

Astfel, ponderea persoanelor în vârstă de 10 ani, şi peste, cu nivel de instruire superior, a crescut de la 4,4% la 9,3%, iar a celor cu nivel mediu de educaţie a sporit de la 33,9% la 36,9%.

În ceea ce priveşte persoanele cu nivel redus de educaţie, ponderea acestora s-a diminuat la 53,8%, comparativ cu 61,6%, cât s-a consemnat după recensământul populaţie şi locuinţelor din 2002.

Sucevenii fără vreo şcoală absolvită reprezintă 3% din populaţia stabilă în vârstă de 10 ani, şi peste, în timp ce, în 2002, acestea aveau, în eşantionul în cauză, o pondere de 4,8%.

Studiile superioare se întâlnesc mai frecvent la persoanele din mediul urban, acestea reprezentând 16,7% din populaţia stabilă de 10 ani, şi peste, care trăieşte în municipiile şi oraşele judeţului Suceava, faţă de 3,9%, locuitori ai comunelor, absolvenţi de facultate.

În schimb, în mediul rural sunt mai frecvente persoanele cu nivel gimnazial de instruire, respectiv 42,8%, faţă de 24,2% în mediul urban, precum şi cele cu studii primare, 19,5%, la ţară, comparativ cu 10,4%, în localităţile urbane.

comments

comments




Leave a Reply

avatar