full screen background image

Salariaţii de la Termica protestează în faţa Primăriei Suceava

salariati 1     Peste 100 de salariaţi ai SC Termica, trecuţi pe listele de disponibilizări, îşi exprimă nemulţumirile în faţa Primăriei Suceava.

Primul protest are loc astăzi, până la ora 12.00, pentru ziua de vineri fiind anunţată o nouă acţiune de protest, în aceeaşi locaţie.

Conform directorului general al Termica, Ovidiu Dumitrescu, în prejma expirării perioadei de preaviz, mare parte a angajaţilor aflaţi pe lista concediaţilor colectiv au solicitat concediu fără salariu, respectivii motivând că încă nu reuşiseră să-şi găsească o slujbă.

Conducerea Termica le-a aprobat acestora concediul fără remuneraţie, 244 dintre salariaţi aflându-se în această situaţie, restul angajaţilor, până la 295 din totalul iniţial, intrând în şomaj, angajându-se la un alt agent economic, plecând la muncă în străinătate sau fiind la pensie.

Astfel, cei 244 de lucrători continuă să aibă calitatea de angajaţi ai Termica, condiţii în care, conform legii, dreptul la ajutorul de concediere nu se poate materializa, iar salariile compensatorii nu devin scadente.

În consecinţă, societatea comercială Termica, în calitate de angajator, nu are obligaţia de plăti drepturi salariale care nu au ajuns la scadenţă.

Pe de altă parte, lista cu cei 295 de salariaţi a fost introdusă ca anexă la hotărârea guvernului aferentă Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, prin care disponibilizaţii vor primi ajutoare de completare.

„Ajutoarele de concediere devenind „plătibile” odată cu desfacerea contractelor de muncă, fondurile necesare achitării drepturilor în cauză urmează a fi constituite, pe parcurs, din încasările pe care Termica urmează a le face din diverse surse. Salariile compensatorii vor fi obligatoriu asigurate, însă nu printr-o singură plată, aşa cum ar fi trebuit, ci eşalonat, pe parcursul a câtorva luni”, subliniază Dumitrescu.

Conducerea societăţii comerciale Termica recunoaşte dreptul legitim al concediaţilor colectiv la încasarea salariilor compensatorii, dar nu a putut estima o dată certă în care va proceda la achitarea celei dintâi tranşe.

Angajamentul a fost acela ca, în următoarele luni, în măsura în care administratorul judiciar va considera că este posibil şi necesar, în funcţie de încasări, cheltuielile curente şi onorarea creditorilor, se va trece şi la efectuarea plăţilor.
Situaţia s-a arătat a fi una dificilă, deoarece, în condiţii normale, persoanele cărora li se desfac contractele individuale de muncă  trebuie să intre în posesia drepturile compensatorii într-o unică tranşă.

Aceasta, după cum normal ar fi fost şi ca Termica să-şi încaseze în timp util contravaloarea consumurilor populaţiei, centrelor bugetare din învăţământ şi subvenţiile datorate de administraţia locală.

Normal, ar fi totodată, ca la rându-i societatea de termificare să-şi plătească furnizorii şi celelalte obligaţii financiare şi fiscale.

„Din păcate, noi nu suntem într-o situaţie normală, ci în una de criză şi trebuie să găsim soluţii, să ne strecurăm, astfel încât să ne putem continua activitatea şi să ne achităm şi datoriile”, a declarat Dumitrescu.

salariati 2

comments

comments




Leave a Reply

avatar