full screen background image

Investițiile străine sunt în scădere

Fabrici     Investiţiile străine în România s-au diminuat constant de la începutul crizei economice, în 2008. Astfel, s-a ajuns ca în 2012 să atragem de la investitorii străini la fel de mulţi bani ca în urmă cu zece ani. Asta, deşi autorităţile susţin că România este în continuare o ţară atractivă pentru străini.

Declanșarea crizei economice în 2008 a determinat multe companii străine să îşi revizuiască planurile de investiţii. Asta a făcut ca într-un singur an investiţiile să scadă cu şase miliarde de euro – de la nouă miliarde de euro în 2008 la doar 3 miliarde în 2009. Tendinţa a continuat şi în anii următori. Astfel, s-a ajuns ca anul trecut investiţiile străine să fie de doar 1,6 miliarde de euro, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

În acest an, companiile străine vor aduce şi mai puţini bani la noi în ţară, dacă ne luăm după cifrele de pe primele patru luni. Investiţiile s-au ridicat la 322 de milioane de euro, cu 35 la sută mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2012.

Cu toate acestea, autorităţile aşteaptă investiţii importante în perioada următoare.

Investitorii prezenţi deja la noi în ţară se plâng însă de lipsa de coerență legislativă şi de faptul că nu se fac studii de impact pentru a vedea ce efect au anumite măsuri.

Unele dintre aceste motive, dar și situația economică dificilă, au determinat o serie de companii să plece din România, în ultimii ani. Cea mai cunoscută este Nokia, dar acesteia i se adaugă Kraft sau Colgate-Palmolive, care şi-au relocat activitatea în alte ţări. Alte companii, precum producătorul de ulei Cargill și grupul rus Mechel și-au vândut afacerile de la noi.

Cel mai mare investitor la noi în țară este Olanda. Firmele înregistrate în acest stat au investit până acum aproape 12 miliarde de euro aici, fiind urmate de companiile din Austria şi Germania. Statele Unite se găsesc abia pe locul nouă în acest top.

comments

comments




Leave a Reply

avatar