full screen background image

Ministrul Sănătății vrea o parte din încasările de pe polițele RCA

rca     Ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, caută soluții de finanțare pentru sistem. Și se uită spre polițele RCA. Vrea ca o cotă parte din încasările de la această poliță să meargă către bugetul ambulanțelor. A solicita bani din poliță înseamnă a cere direct șoferilor să plătească, asta pentru că orice contribuție va fi transferată de asiguratori direct către clienți.

Piața RCA se cifrează în jurul a 450 de milioane de euro anual și o picătură din ea, oricât de mică, ar fi de dorit pentru sistemul de sănătate.

O propunere mai veche era ca firmele de asigurari să vireze, trimestrial sau anual, o cotă parte din încasările din asigurările auto obligatorii pentru acoperirea cheltuielilor cu asistența medicală acordată victimelor accidentelor rutiere, însă ea a căzut.

„Am avut o discuție cu conducerea Autirtății de supraveghere financiare din România, inclusiv cu componenta departamentul de asigurări. Partenerii noștri de dialog ne-au spus că nu sunt pregătiți și că ne propun o perioadă de răgaz, timp în care să se pregătească și după aceea să reluăm discuțiile”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Introducerea unei reguli generale, o cotă parte din asigurare, ar deschide prea larg ușa spre această piață. Anul trecut, dintr-un total de aproximativ 300.000 de dosare de daune, doar 4.500 au fost pentru vătămări corporale sau decese. Asta înseamnă un procent extrem de redus, de 1,5 la sută. Tot în 2012 pentru vătămări corporale s-au plătit prin polițele RCA daune de 74 de milioane de euro, 18% din totalul despăgubirilor.

„Procedura de despăgubire pe RCA este destul de greoaie, trebuie să te duci să avizezi în 48 de ore, să depui hârtii la dosar, deci de recomandat ar fi să mergi pe o poliță clasică de accidente”, consideră Viorel Vasile, broker de asigurări.

Polița RCA în actuala sa formă include despăgubiri pentru spitalizarea victimelor. Procedura este și spitalele nu mai urmăresc recuperarea banilor de la firmele de asigurări. Iar în loc de o măsură directă de a confisca venituri, s-ar putea reforma sistemul asigurărilor ca spitalele să-și poată recupera banii mai ușor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar