full screen background image

Microbuze școlare, în urma vânzării certificatelor verzi

microbuz scolar     Guvernul a găsit bani pentru ca elevii din mediul rural să se poată deplasa la şcoală, fără a mai merge zeci de kilometri pe jos. Nu de la buget, ci din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. În vreme ce celelalte state ale Uniunii Europene folosesc banii pentru finanţarea proiectelor care reduc poluarea, Romania cumpără microbuze pentru şcolari.

Ministerul Educației, inițiatorul acestui a proiect, a spus că justificarea este dată de necesitatea de a cheltui banii strânși de Ministerul Mediului de pe urma vânzării certificatelor de emisii de gaz cu efect de seră.

Cele două ministere au ajuns la concluzia că pot folosi acești bani pentru achiziționarea a 600 de microbuze care să ducă copiii din mediul rural la unitățile de învățământ.

Este vorba de foarte mulți bani, adică 17 milioane de euro, iar un astfel de microbuz ar costa aproximativ 30.000 de euro.

Însă, legislația europeană spune foarte clar că de pe urma acestor certificate de poluare nu se vor finanța proiecte care vor reduce poluarea.

Singura varianta în care Guvernul ar putea evita posibile sancțiuni europene printr-un astfel de act normativ ar fi dacă microbuzele nu ar polua.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră fac parte din schema UE de reducere a poluării, conform Protocolului de la Kyoto. România se numără printre cele 141 de state care au ratificat Protocolul de la Kyoto, luându-și angajamentul de reducere a emisiilor poluante.

comments

comments




Leave a Reply

avatar