full screen background image

Guvernul va adopta o nouă măsură dureroasă pentru buget

ponta     Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că săptămâna viitoare va fi adoptată o nouă măsură “dureroasă” pentru buget, cea referitoare la corecţiile financiare, menţionând că acestea nu pot fi imputate unităţilor administrativ-teritoriale care nu se fac vinovate de neregulile constatate în urma derulării unor proiecte care au beneficiat de sprijinul financiar al UE.

“Astăzi o să avem în primă lectură şi o să adoptăm, probabil, săptămâna viitoare, o nouă măsură dureroasă pentru buget, dar necesară, cea referitoare la corecţiile financiare, la unităţile administrativ-teritoriale. Unde nu e vina lor, nu putem să-i punem să plătească. De altfel, ne dau în judecată – dacă nu mă înşel – şi câştigă. Şi atunci, să îi punem noi să ne dea în judecată, ca să câştige… nu are sens. Însă asta reprezintă o nouă încărcătură pe buget şi nu putem să o compensăm decât printr-un grad ridicat şi mult mai rapid de absorbţie a fondurilor europene”, a afirmat Victor Ponta la începutul şedinţei de guvern.

El a adăugat că gradul de absorbţie de 20% a fondurilor europene reprezintă o valoare enormă, comparativ cu rezultatele ultimilor ani, dar este foarte puţin, raportat la necesarul României.

“Avem 20% grad de absorbţie – foarte puţin. E enorm comparat cu faptul că în şase ani am avut şapte la sută. E foarte puţin comparat cu ce am avea nevoie şi ce ne trebuie. Aici, Ministerul de Finanţe v-a dat tot timpul împrumuturile de care aveţi nevoie, vi le dă în continuare. Pe măsură însă ce banii vin înapoi de la Comisie, îi folosiţi din nou pentru plăţi. Am adoptat toate măsurile necesare, să facilităm plăţile, să reducem birocraţia, însă acum deja mingea e în terenul autorităţilor de management. Fiecare ministru în parte aveţi câte una în responsabilitate şi trebuie să puneţi presiune, să nu ne trezim că am deblocat programele şi nu avem proiecte”, a subliniat şeful Guvernului.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat pe 25 mai că România trebuie să suporte corecţii financiare în valoare de aproape 700 de milioane de euro, din cauza neregulilor constatate în urma derulării unor proiecte care au beneficiat de sprijinul financiar al UE.

”Este normal ca statul, atunci când a greşit prin a lăsa persoane nepregătite în poziţii-cheie, să suporte acest cost. Acum analizăm posibilitatea de a debloca situaţia printr-un act normativ. Este însă de lucru, pentru că vorbim despre un efort financiar substanţial, aproape 700 de milioane de euro grosso modo, pe toată perioada programelor operaţionale, numai pe achiziţii publice”, a susţinut el.

Oficialul guvernamental a spus că deocamdată nu se ştie care va fi sursa din care vor fi suportate aceste corecţii, bugetul de stat sau beneficiarii care nu au respectat regulile.

”Partea proastă este că România trebuie să plătească. Partea bună este că România poate înlocui aceste sume cu alte cheltuieli curate către CE, astfel încât până la 2015 să nu piardă niciun leu”, a arătat ministrul Teodorovici.

comments

comments




Leave a Reply

avatar