full screen background image

Condamnări în dosarul bebeluşilor arşi la Maternitatea Giuleşti

Maternitatea Giulesti     La aproape trei ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti, magistraţii Judecatoriei Sectorului 6 au decis, marţi, ca maternitatea să plătească o amendă penală pentru ucidere din culpă în valoare de 80.000 de lei pentru fiecare copil. În plus, asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni de închisoare. Şase nou-născuţi şi-au pierdut viaţa în acel incendiu.

Instanţa a dat sentinţa în dosarul bebeluşilor ucişi în incendiul din august 2010, de la Maternitatea Giuleşti. Astfel, maternitatea a fost amendată penal cu 400.000 de lei pentru ucidere din culpă. Managerul Spitalului a fost amendat cu 6.500 de lei. În schimb, asistenta Florentina Cârstea a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni de închisoare pentru ucidere din culpă, iar şeful Departamentului Tehnic al spitalului a primit aproape 4 ani de închisoare cu suspendare.

În dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Parchetului General au trimis în judecată cinci angajaţi ai unităţii sanitare – asistenta Florentina Cârstea, şeful serviciului tehnic, Vasile Dima, fostul manager al spitalului, medicul Bogdan Marinescu, şeful Secţiei de Neonatologie, medicul Ioan Toma Adrian, precum şi electricianul spitalului Gigel Oprea.

Asistenta Florentina Cârstea este acuzată de ucidere din culpă (cu consecinţa decesului a şase nou-născuţi) şi vătămare corporală gravă din culpă (cinci infracţiuni), iar Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Ioan Adrian Toma şi Gigel Oprea – de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Pe 16 august 2010, în jurul orei 18:30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi din Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” a izbucnit un incendiu în care şase nou-născuţi au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave.

De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.

Potrivit procurorilor, prin natura sa, prin circumstanţele şi consecinţele produse, evenimentul prezintă unicitate în plan naţional, având un impact social deosebit.

Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex din Petroşani au evidenţiat că incendiul izbucnit a fost cauzat de supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat. Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv, şi nu exploziv.

comments

comments




Leave a Reply

avatar