full screen background image

Ponta: Cel mai important pentru România, o nouă Constituţie

constitutia-rom     Cel mai important pentru România este să aibă o nouă Constituţie, aspectul tactic legat de organizarea referendumului urmând să fie decis în cadrul Uniunii Social Liberale şi discutat cu UDMR şi PP-DD, a declarat luni premierul Victor Ponta.

“Decizia în primul rând n-o ia PSD, o luăm în cadrul USL şi după aceea eu ţin foarte mult să discutăm cu UDMR şi cu PP-DD, singurii cu care putem discuta. Deci decizia finală o luăm în baza unei consultări. Evident că e important punctul de vedere al PSD şi le-am cerut colegilor mei ca, între timp, să discute în teritoriu, să vedem cum sunt lucrurile la modul pragmatic pentru că eu vreau şi cred că modificările la Constituţie sunt modificări foarte bune, necesare în viitor (…), ne garantează drepturi fundamentale, ne îndreaptă lucruri care s-au dovedit în timp greşite”, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.

El a adăugat că, de altfel, în luna octombrie, România va avea şi punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, context în care “oricine din România va spune că nu e bună Constituţia, după ce spune Comisia de la Veneţia critica rămâne fără obiect”.

În privinţa calendarului viitorului referendum, premierul a enumerat trei posibile variante, prima fiind ca acesta să aibă loc în toamna acestui an.

“Mergem în această toamnă cu referendumul, dar e vorba de 50% – 9 milioane de oameni conform cvorumului stabilit de Curtea Constituţională s-a întâmplat o singură dată în 2003 şi destul de greu”, a arătat liderul USL.

O a doua variată expusă de acesta ar fi organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei odată cu alegerile pentru Parlamentul European. “Dar este tot 50% – că nu se împlineşte acel an cerut de Curtea Constituţională”, a adăugat Ponta.

A treia variantă ar fi ca referendumul să fie organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

“PDL-ul va boicota în mod sigur, că ei n-au candidat la prezidenţiale, şi atunci ei nu vin la prezidenţiale. Dar vin ceilalţi şi 30% cu siguranţă va fi îndeplinit”, a completat Victor Ponta.

Potrivit acestuia, decizia va fi luată mai întâi în cadrul USL.

“Astea sunt cele trei variante ca să fiu foarte direct, decizia însă o luăm mai întâi în USL şi după aceea vom discuta cu celelalte partide cu care se poate discuta, cu oameni care au mintea la ei. (…) Aici vorbim deocamdată de viziuni. (…) Până la urmă, fiecare dintre noi vrea să treacă Constituţia şi după aceea regionalizarea. Care sunt şansele, trebuie să le evaluăm. Dacă avem şanse în toamnă, facem în toamna aceasta, dacă sunt şanse mai mari, evidente, anul viitor la primul tur la prezidenţiale, mergem atunci. Niciuna dintre cele trei variante nu este exclusă, dar nici nu este decisă până nu ne întâlnim în cadrul USL. Oricum decizia nu trebuie să o luăm înainte de începutul sesiunii parlamentare (…), în funcţie de decizia pe care o luăm, proiectul de Constituţie merge în plenul fiecăreia dintre cele două Camere”, a menţionat premierul.

Acesta a reafirmat că pentru USL importantă este revizuirea Constituţiei. “Şi e bine pentru România, pentru următorii ani”, a adăugat liderul USL.

comments

comments




Leave a Reply

avatar