full screen background image

Când vor putea călători românii fără viză în SUA

sua     Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a anunţat că accesul României în programul Visa Waiver va avea loc, cel mai probabil, peste “câţiva ani”.

“Sper că foarte curând, dar în mod real nu e vorba de următorii câţiva ani. Aşa cum ştiţi, am văzut o scădere constantă a ratei de refuz a solicitărilor de vize şi aceasta ajută România, dar în acelaşi timp e nevoie şi de unele schimbări legislative în SUA. Administraţia de la Washington sprijină schimbările legislative care sunt acum în Congres şi care ar creşte şansele de acces ale României, dar cel mai probabil va mai dura încă câţiva ani. Dar este o temă la care lucrăm îndeaproape cu partenerii români”, a afirmat oficialul american, citat de Mediafax.

Anterior, oficialul american declarase că înţelege frustrarea românilor privind vizele, dar includerea în programul Visa Waiver nu este o ofertă pentru ţările partenere, ci se bazează strict pe respectarea cerinţelor legislaţiei americane.

“Înţeleg că poate e o frustrare în rândul românilor şi oficialilor de aici, dar e important de amintit că nu vorbim de un mod de a judeca o ţară, nu e o ofertă pe care o facem partenerilor cei mai buni. Legislaţia are cerinţe foarte precise care trebuie îndeplinite şi în privinţa unora dintre acestea, cum ar fi combaterea terorismului şi cooperarea pe probleme de securitate România a făcut progrese importante, dar ceea ce e necesar acum este reducerea acestei rate de refuz şi modificarea legislaţiei pentru a face criteriile ceva mai accesibile”, a afirmat Butcher.

Potrivit oficialului american, rata de refuz a solicitărilor de viză din România a scăzut constant în ultimii ani până la 17% în 2012, iar criteriul privind procentul de 3% care trebuie atins în baza legislaţiei actuale ar putea fi modificat prin adoptarea de Congres a modificărilor susţinute de Administraţia Obama.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat în urmă cu două săptămâni că includerea ţării noastre de către SUA în programul Visa Waiver este o chestiune politică pentru Bucureşti. Ministrul consideră că faptul că românii încă stau la uşă pentru viză de intrare pe teritoriul SUA nu este un tratament corect faţă de o ţară partener strategic.

comments

comments




Leave a Reply

avatar