full screen background image

Mircea Cărtărescu a câștigat o distincţie în Elveţia

mircea_cartarescu     Scriitorul Mircea Cărtărescu a câștigat Spycher – Literaturpreis Leuk în Elveţia, distincție ce îi va fi înmânată la începutul lunii septembrie, potrivit unui comunicat al editurii Humanitas remis Mediafax.

Acest premiu este considerat una dintre cele mai importante distincții literare europene și este acordat de fundația elvețiană Stiftung Schloss Leuk.

Cărtărescu a obținut, astfel, o bursă șidreptul de a sta la castelul din orașul Leuk timp de două luni anual, pe o perioadă de cinci ani.

Pe 1 septembrie va avea loc ceremonia de decernare a premiului, atunci când laudatio va fi rostit de către Ernest Wichner, un scriitor și traducător german originar din România.

“«Orbitor», trilogia fantastică a lui Mircea Cărtărescu, având o nemărginita fluiditate narativă, conciliază cu lumea amintirea autorului despre Bucureştiul socialist al copilăriei sale. Cărtărescu stăpâneşte toate registrele şi tonalităţile şi foloseşte cu măiestrie toate mijloacele preluate de la clasici precum Swift sau Proust până la elemente fantasy şi horror pentru a crea un univers artistic de o mare expresivitate a limbii, în centrul căruia se află tânărul de odinioară”, a moritvat juriul.

Scriitorul va primi în luna august și marele premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Novi Sad 2013.

Mircea Cărtărescu este laureatul premiului literar “Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia – 2005, al Premiului Internaţional pentru Literatură de la Vilenica – 2011 şi al Premiului Internaţional pentru Literatură “Haus der Kulturen der Welt” 2012, Berlin.

comments

comments




Leave a Reply

avatar